Skrivet av: K2 | 17 januari 2010

Vårt ekonomiska system del 1: Vad är egentligen pengar och hur skapas dem?

 

Om man ställer frågan: ”Vad är pengar och hur skapas de” är det sällan man får något svar. Kan du svaret? Alla de där sköna slantarna som jagas 8 timmar om dagen (de facto 9 timmar i Sverige eftersom lunchen inte borträknas här som i andra länder), varför vet vi inte var de kommer ifrån? Uppstår de ur tomma intet och bara ramlar ned på vårt konto? En konstig frågeställning naturligtvis och möjligen smått banal därtill, ja kanske till och med dum, men faktum är att svaret på var pengar kommer ifrån inte ligger långt ifrån ett jakande sådant. Så hur ligger det till då?

Enligt en av utformarna av euron, Bernard Lietaer, är pengar helt enkelt det som ett samhälle kommer överens om att använda som ett medium för utbyte av varor och tjänster. I forna tider har saker som snäckskal och dylikt använts då de primitiva kulturer som använde dem helt enkelt, genom ”trial and error”, fann dem som mest praktiska för uppgiften i jämförelse med andra varor. Andra populära bytesmedel har varit ädla metaller som guld och silver, vilket var fallet under romartiden (visserligen tillsammans med koppar och brons) . Under 500år användes framgångsrikt ett räntefritt system med hasselpinnar, sk. Tally sticks, som betalningsmedel i England. Man skar in summan som skåror enligt bestämda måttregler och splittade pinnen mitt itu för att förhindra falskmynteri. Betalaren behöll ena delen och spenderade den andra (vars äkthet alltid kunde kontrolleras genom att sammanfoga den med den ickespenderade delen). Kan du tänka dig att betala skatt med en pinne?

Pengar kunde/kan även vara skuldsedlar utgivna av producenter som satts i cirkulation (ta gärna en titt på filmen):

I vår tid används sedlar och mynt men framförallt elektroniska pengar som bytesmedel. Vad som kännetecknar dem alla är att de är utgivna som skuld. Men är de elektroniska pengarna verkligen riktiga pengar? Svaret är nej och det är det, förutom att varje slant i vårt samhälle är ett skuldkvitto, som gör frågan på var pengar kommer ifrån så intressant!

Det är faktiskt så att i vårt system utgörs 95-97% av allt betalningsmedel i cirkulation inte av pengar utan expanderad kredit. Blott 3-5% utgörs av verkliga pengar dvs. sedlar och mynt. Vad menas då med expanderad kredit? Jo, det är nämligen så att det är privatbankerna som skapar de flesta ”pengar” i vårt samhälle och de gör det genom ett litet trick i bokföringen.

Enligt boken ”Svenskt kreditväsen” av Lars-Erik Thunholm går det till så här:

”När en bank ger ett lån sker likviden normalt på så sätt att lånebeloppet krediteras på ett inlåningskonto. Primärt skapar alltså utlåningen inlåning.

En kreditexpansion i banksystemet – vare sig den tar formen av utlåning till allmänheten eller av värdepappersplaceringar – skapar sin egen monetära täckning genom en ökad inlåning. Inlåningstillflödet kan vara ojämnt fördelat mellan olika bankinstitut, men för banksystemet som helhet ställer kreditexpansionen inga andra anspråk på kassa än vad som förorsakas av ett eventuellt ökande sedelomlopp.

Det bör observeras att det endast är bankinstituten som bedriver inlåningsrörelse, som på detta sätt vi här beskrivit kan skapa inlåning. Det finns ju andra finansiella intermediärer som bedriver kreditgivning, t ex finansbolagen eller bostadsinstituten. När dessa ger en kredit, måste de dra på ett inlåningskonto i en bank och kreditera låntagarens bankkonto. Utlåningen motsvaras alltså i detta fall inte av en inlåningsökning i banksystemet, bara i en överföring mellan olika konton.”

Var det svårt att hänga med? Enkelt sammanfattat går det till så att banken skriver in siffran på lånebeloppet på utlåningskontot (tillgång för banken som låntagaren ska betala tillbaka med ränta) men även på låntagarens konto (bankens skuld till låntagaren). Siffran dubbelregistreras alltså i systemet. Inga pengar försvinner från banken när låntagaren fått sitt lån. Voila, nya ”pengar” har skapats! Men det är, som nämnts ovan, de facto inga pengar utan expanderad kredit vilket inte är någonting annat än ökad skuldsättning på pränt. Pengarna låntagaren fått på sitt konto är blott ett löfte från banken att betala ut den avtalade summan när låntagaren så önskar. Detsamma gäller om du sätter in pengarna själv på ditt konto. Pengarna är bankens egendom att använda som den vill även om ditt namn står på kontot!

Historien har visat att endast cirka 10% av kontoinnehavarna brukar hämta sina pengar vid varje givet tillfälle vilket gör att reserverna i de allra flesta fall är tillräckliga för banken. I exempelvis USA gäller också 10% som reserv men i Sverige är det bara 8% till privatpersoner (till stat och kommuner utlånas med noll reserv, banker 1.6% och pantbrevssäkrade bostadslån 4%). Banken riskerar vanligen alltså inget ur sin egen kassa! Enda gången banken gör det är när en ökad mängd kontanter, riktiga pengar, kommer i omlopp. Det är sannolikt därför som banker vill komma ifrån sedelhantering i största möjliga mån. Låntagaren däremot sätter sitt hus, eller vad det nu är för säkerhet han tillhandahåller, i pant och han måste därtill leta reda på alla dessa pengar plus ränta ute i samhället. Hans arbete omvandlar kreditpengarna till riktiga värden som sedan betalas tillbaka till banken.

I fallet av en så kallad ”bankrun”, när för många kontoinnehavare försöker ta ut sina pengar samtidigt blir banken insolvent och går i konkurs. Varför? Jo, för att bankerna, som sagt, inte har tillnärmelsevis så mycket pengar som de lånar ut. Detta är en banks största mardröm… historiskt sett. Nuförtiden i Sverige kan bankerna nämligen rädda sig genom att låna av Riksbanken och på så vis få pengar till att betala sina kunders fordringar. De kan även låna direkt av Riksbanken och andra banker till låg ränta ifall deras reservbas är för liten vid långivning. Den kreditvärdige låntagaren får då betala en högre ränta till banken än banken till Riksbanken.

I bibeln kallas förfarandet med att låna ut mer pengar i skuldsedelform än man har och kräva ränta för ocker och under medeltiden var det i vissa länder belagt med dödsstraff. I muslimska länder är räntan fortfarande förbjuden. I dagens västerländska samhälle har metoden stöd av lagen och kallas för ”bankväsende baserat på fraktionella reserver” (eng: Fractional reserve banking, vanligen benämt ”FRB”) eftersom krediten backas upp av en fraktionell reserv. Man skulle kunna tycka att en 100% reserv i kontanter, dvs. att banken faktiskt har alla pengar som den lånar ut, skulle krävas men så är det alltså inte. Om en privatperson tryckte pengar i källaren och lånade ut mot ränta vad skulle rättsväsendet kalla den personen då? Just det, en falskmyntare! Ganska bra business det här med bankverksamhet eller vad säger ni?

Men sen när låntagaren har fått sina pengar och han eller hon har köpt det där huset eller vad det nu är som ”pengarna” skulle användas till… vad händer sen när denne ska börja skramla ihop återbetalningen av lånet plus räntedelen? Finns alla pengar verkligen ute i cirkulation så att banken får tillbaka det som avtalats om? Minns att alla pengar i vårt samhälle är utgivna som räntebärande skuld! Vad innebär detta faktum egentligen för vår återbetalningsförmåga? Svaret på den frågan kommer i nästa del av Alternativportalens serie om vårt ekonomiska system.

Läs mer:
Vårt Ekonomiska System del 2: Starta musiken och låt den spela!
Vårt ekonomiska system del 3: Är Riksbanken egentligen ett ”monster”?
Vårt Ekonomiska System del 4: Ständigt denna inflation
Vårt ekonomiska system del 5: Sanningen om räntan (och hur du beräknar dina verkliga skulder).
Vad betyder ekonomi?

Annons

Svar

 1. Förbaskat rolig läsning och pedagogiskt. Jag har jobbat på bank. Det mesta av pengarna en bank lånar ut har inte banken. Så när vi betalar tillbaka Kalle Anka-pengarna materialiserar vi pengarna. Nu har plötsligt banken pengarna på riktigt. Detta har funkat i några hundra år för alla är med på bedrägeriet. Jag kunde ju ”köpa” ett hus för Kalle Anka-pengar, men å andra sidan är jag den stora förloraren för jag blev löneslav en hel livstid för att kunna betala de riktiga pengarna till banken.

  • Kul att du gillar den. Skönt att få godkänt av en ”riktig” bankkille också. :=)

   ”Kalle Anka-pengar”. LOL! 🙂

 2. […] en svensk blogg som ger en bra beskrivning av problemen med det nuvarande penningsystemet – alternativportalen.wordpress.com !! […]

 3. Hej Alternativportalen!
  Bra och välkommet initiativ. Jag tror att begreppet elektroniska pengar officiellt används annorlunda än ni gör här. Våra vanliga kontokort hanterar inte elektroniska pengar. e-pengar liknar kontanter ungefär som man laddar ett mobiltelefonkort. Det skulle alltså inte vara elektroniska pengar som bankerna skapar via kreditgivning.
  se:”Elektroniska pengar ur ett centralbanksperspektiv”
  http://www.riksbank.se/templates/speech.aspx?id=1741

  Dag Nilsson
  Vallvik

  • Dag: Tack för klargörandet. Jag använde begreppet elektroniska pengar för att gemene man skulle förstå. Kanske elektronisk kredit är ett bättre ordval?

 4. […] Sandwall Palanthiren Ekonomisk Demokrati Sunda Pengar Alternativportalen Framtidspengar Samhällspartiet för vuxna Koalition för penningreform Money creation Riktiga […]

 5. Hej! Jag är inne i samma rörelse om man säger så. Jobbar dessutom på bank, precis som du gjorde.

  Det är skrämmande att folk köper lögnen om alla pengar. De flesta tror att dessa pengar är säkrade av en guldreserv som finns på alla banker. Märkligt!

  Din blogg är fenomenal och jätteintressant och belyser de problem som finns idag.
  Min blogg handlar om alternativ till dagens konsumtionssamhälle. En slags fortsättning.
  Kanske våra bloggar kompletterar varandra bra?

  Ha det så bra och fortsätt skriva!

  Mvh Emil

 6. Tack så mycket. Ska titta på din blogg sen.

  Bloggen har legat nere ett tag men den ska nog återupptas igen så småningom. 🙂

  Tanken från början var att fokusera på alternativen till dagens galenskaper men det blev liksom som att själva förutsättningarna för att förstå alternativen var tvunget att givas först och det blev visst rätt mycket av det. =)

 7. […] förklaringar på svenska ger t.ex. interiktigtklok.blogspot.com med Vi leker bank och inlägg på alternativportalen.wordpress.com (och HÄR).Nedanstående är en pdf-fil med råd som en engelsk professor, Richard Werner (han […]

 8. Tänk när valdebbaten 2006 handlade om hur vi arbetar för att försörja slöa simulanter (sjukskrivna) och arbetslösa som antogs fuska för några hundra miljoner. Det får man tycka om man vill, men har man någon som helst relativistisk tankeförmåga så kanske man istället borde fråga sig över hur mycket man får jobba för att legitimera värdet av alla dessa ockerpengar.

 9. […] Är Sverige ett land som är till för dess medborgare och som sköts i deras intresse? Eller är banksystemet det viktigaste, som det övriga samhället är tilll för att tjäna? Sluta vara rädda för finansparasiternas armageddon – Banker är landsförrädare – Alternativportalen […]

 10. […] Bland annat lite om teorierna för att ändra detta vansinniga system. Jag rekommenderar verkligen bloggaren K2 som skrivit 5 sidor fördjupning av detta […]

 11. Pengarna är någonting som uppfanns i Miletos, 700 år före Kr. samtidigt som alfabetet och demokratin (som då hette isegoria = jämställdhet vid torget). I torget kunde man utbyta ord och varor och för att bytta varor var det bra att ha ett medel (pengar) så att man slapp direkt byteshandel, som skulle ha varit jobbigt. Den som läser Aristoteles Politiken (det finns svensk översättning) kan följa resonemanget om uppkomsten av pengarna som ett påhittat verktyg för att underlätta handeln. Först var det präglade mynt, sedan blev det kvitton (banksedlar och annat) och numera är det bara luft (banktransaktioner). Man behöver inte längre ta pengar i handen. Det fanns en pensionär som gick till banken varje månad och tog ut sin pension för att se den. Därefter ”satte han in den” (som det heter) ånyo i sitt konto. Pengar är bara ett löfte och därför talar man om ”kredit” som innebär ”trovärde”. Ordet ”kredit” kommer från ”credo” (tro), som i sin tur har med hjärtat (cardis) att göra. Problemet med pengarna är att deras bytesvärde ändras hela tiden med inflationen.
  Guldet användes som material som man kunde ta i handen, för att tro att pengar var någonting. Det var prägeln som gav guldet sitt pengarvärde. Därefter blev det bara papperssedlar som riksbankerna tryckte med ett löfte ”Riksbanken betalar 100 kr för denna sedel”. Man hänvisade till en guldreserv. Idag har denna teater försvunnit. Sedlar tillskrives sitt värde om de är ”äkta”. Men allt detta är nu borta och det är bankernas konto som står för det nödvändiga spöket som heter pengar. Tala om religion! Utan pengar skulle vi tappa bort vår sammanhållning, vårt reglerad form att byta varor och tjänster med varandra för att kunna överleva. Ingen kan försörja sig utan varandras hjälp. Muslimer tror på Profeten och vi tror på Profiten. Pengar skapar många problem men har också en sammanhållande roll. I pengarnas religion heter guden Marknaden. Även romarna hade en gud i sin Olymp som hette Marknaden (Mercurius, där Merc och Mark är samma rot). Tron på pengarna får oss att fixa många bra saker, men också att svälja orättvisor och konstiga förhållanden med hull och hår. Pengar är som kejsarens nya kläder.

 12. Systemet är riggat.

  Följande berättelse är den viktigaste berättelse du kommer att läsa i hela ditt liv.

  Den visar svart på vitt vad som kommer händer runt omkring även med oss snart.

  Berättelsen förklarar hela ekonomiska krisen på det absolut mest tydliga sättet.

  Och det kommer en till kris och en till. Snart vet du varför.

  Du måste läsa detta och sprida detta för dina barn och barnbarns skull.

  För dina vänner och vänners vänner skull.

  10 personer bor på en ö och har 10 guld klimpar var. De använder dessa eftersom de vet att de inte går att trycka ur luft.

  Ibland har vissa mer och andra mindre. Ingen vet dock riktigt hur mycket guld de andra har. Så ingen vet hur mycket de finns på ön.

  För att inte någon ska börja äga allt, så betalar de skatt som fördelar om pengarna från de rikaste till de fattiga, de som blivit sjuka och inte kan jobba.

  Att förfalska guld är även olagligt på ön men dessa är säkra på att det är omöjligt.

  Plötsligt kommer en på hur kan kan multiplicera varje guldklimp 10 gånger.

  Han är väldigt fattig och drömmer om att äga hela ön för sig själv, han vill bygga ett fint hus över hela ön och få de andra att jobba åt honom med hans projekt och servera honom mat på vackra silverfat.

  Men han förstår att det vore misstänkt om han började köpa allt och han måste ju ha guld att multiplicera.

  Han får en genialisk idé, han ska erbjuda de andra lån.
  Han tar ju ingen risk då dessa kommer från luft dessutom så framstår han som generös som erbjuder detta.

  Men han har ju inget guld.

  Så får han en ny ide´.

  Så han säger, jag har en affärs idé. Placera ert guld hos mig så ska ni få ränta.

  Nu kan han kopiera deras guld och dessutom verka generös som ger dem ränta.

  Han får nu 10 guld som han kan multiplicera med 10, så nu har han 100 guld. Men hur ska han köpa ön?

  Ingen vill arbeta åt honom och ingen vill sälja.

  En dag kommer Sven som börjar få ont om guld, han har varit mycket sjuk och haft otur så nu har han bara 5 kvar men måste köpa presenter och medicin till sina barn.

  Ingen vill låna sina hårt arbetade guldklimpar till honom men vår bedragare som inte förlorar något på detta eftersom han kan skapa förfalskat guld från toma luften och har allt att vinna på att låna ut.
  Lånar honom 10 falska klimpar. Mot en ränta på 4.

  Sven tänker, det kommer jag kunna betala tillbaka när jag kan köpa lite nya saker på marknaden.

  Han går sedan till öppna marknaden. Där alla bjuder på varandras varor.
  Och han bjuder över alla. Så istället för att varorna säljs för 1 klimp, säljs de nu till honom för 2 klimpar.

  (Priset ökar, pga av inflation.)

  De andra som inte tog med sig tillräkligt med pengar till marknaden går besvikna hemåt och tänker, om jag höjer mina priser nästa gång tjänar jag mer.

  Nästa gång har alla höjt sina priser men har då svårt att köpa.

  Särskilt som bankiren har kunnat ”trycka upp lite guld till sig själv och bjuder över alla.)

  Kanske man skulle ta ett lån. Tänker resten och går till bankiren som ”generöst” lånar ut 10 guld mot 4 i ränta till de också.

  Tiden går och plötsligt kräver banken att detta ska betalas tillbaka.

  De lyckas alla betala tillbaka allt men har nu bara 6 guld kvar var.

  De började med 10…

  Nästa dag märker det att detta inte räcker alls långt, då priserna tidigare stigit.

  Bankiren har dock blivit ännu rikare.
  Han har gått från 2 guldklimpar till 150 på kort tid utan att göra något alls!

  De andra tänker, bara ett sista lån.

  Den här gången säger bankiren.

  Ni får hela 40 guld var så kommer ni aldrig mer ha behov av några guld lån mer. Ni kommer kunna köpa allt så ni har råd att betala tillbaka senare.

  Men eftersom ni inte har så mycket kontanter så får ni lämna era hus och företag som säkerhet och eftersom ni lämnar detta som säkerhet ger jag er en lägre ränta eftersom jag är så generös.

  Men vi kan inte köpa våra hus svarar de. Vi delar alla på ägandet av dem.

  Inga problem sa bankiren, det är klart att ni ska kunna äga dem!

  Bankiren gick till finansministern och viskade.

  Jag känner till din hemlighet.

  Finans ministern blev skraj. Visste denna, öns rikaste person som numera även hade köpt tidningarna om att han hade träffat Lolai hemlighet…

  Bankiren skrattade och sa, men jag har dåligt minne och om du gör mig en liten tjänst glömmer jag säkert bort.

  Skriv bara på det här lagförslaget om att låta invånarna köpa sina bostäder.

  Dessutom ska jag se till att du får del av min stora vinst och ”aktier i mitt företag. Så din dotter kommer alltid ha råd med bästa vården, skolan och medicinen.

  Finansministern frågade dock. Hur kan ni vara så rik?
  -Jag låter pengarna ”jobba” och jag investerar dem klokt. Sa bankiren.
  Jag kallar det fraktional reserve banking.

  Se bara till att jag får fortsätta med det, så kommer du bli allt rikare.

  Det var en enkel sak för finansministern att fixa en underskrift och nog var det ju för allas bästa…

  Medborgarna på ön fick höra att en ny lag hade kommit som hette Fraktional reserve banking. Detta var en bra lag som gjorde så att ekonomin skulle kunna forsätta fungera fick de höra. Annars skulle de inte kunnat ta så stora lån och det lät ju bra att kunna ta stora lån.

  Att fraktional reserve banking menade möjligheten att fortsätta med att förfalska guldklimpar från luft och att systemet numera var riggat mot dem allihop var väldigt svårt att förstå.

  De trodde helt enkelt att så hade det alltid varit, de sa ju denna bankman till dem och deras finansminister.

  Fast deras finans minister sa att han hade varit mycket sträng och sett till så banken bara fick göra lite Fraktional reserve banking…

  Han sa också att de hade gjort mycket stränga lagar så att inte vem som helst skulle få starta en bank. Bara den med 50 miljoner.

  (Att detta var till för att försvåra för andra så att bankiren kunde stoppa andra om de kom på hur de skulle göra förstod de inte heller.

  …50 miljoner är ju väldigt svårt att få ihop tänkte bankmannen skrattande.)

  Tiden gick och priserna ökade. Alla tyckte att ekonomin verkade gå bra, det fanns ju så mycket pengar.
  Lite tänkte de på att priserna också steg allt mer och allt snabbare för varje sak de köpte.

  De slutade använda 50 hörningar och de.
  Deras 100kr guldsedlar fick de inte mycket för, så de tryckte nya fina med 200kr på.

  Efter ett tag så sa banken. Nu är det lågkonjunktur. Nu får ni betala tillbaka.

  Nu upptäckte de att de var tvungna att ge bankiren sina hus och sin mark och att bankiren tog över företagen.

  Nu sa bankiren. Ni har så stor skuld. Ni måste jobba hårdare och företagen tjäna mer pengar.

  Så företagen var tvungna att sparka folk. Därför att deras pengar inte räckte till.

  Och eftersom bankiren ville att de bostäder han nu ägde inte skulle minska i värde bad han finans ministern om att ”spara” pengar och inte bygga fler nya bostäder. Så att efterfrågan är större än tillgången.

  Och så sa han till finans ministern att denna borde låna sig ur lågkonjunkturen. Så det kom ut mer pengar på marknaden. Då skulle allt ordna sig.

  Men när mer pengar kom, steg bara priserna.
  Samtidigt steg räntan på lånet…

  Så nu blev några bostadslösa, då dessa fått barn som inte kunde få någon bostad. De hade aldrig haft bostadslösa förut.

  Dessutom var barnen nu tvingade att ta lån från den ”generösa” bankiren för att ens kunna köpa en bostad. Så barnen tillhörde nu bankiren också.

  …Ingen annan hade ju kunnat trycka pengar och ingen hade berättat i skolan om detta.

  De hade alla trott att deras ”riktiga pengarna” trycktes i deras centralbank och detta var ju så tryggt så inte skulle något sådan kunnat drabba dem.

  Detta är exakt det som nu hänt på Island, Grekland, Spanien, Italien osv och nu snart Sverige.
  Markaden är riggad för detta med bostadslånen på plats.

  Banker har gått ut och tryckt på fol lån, baserade på falska pengar.

  Det dessa privatägda banker gör är att förfalska/kopiera pengar.

  Det började med att de förfalskade guld intyg och de fortsätter att förfalska intyg.

  Inte ens de bankanställda förstår detta eller får utbildning i detta.

  Gå in på en bank och fråga. Jag har gjort det, de är ofta bara chefen på kontoret (som de springer och hämtar) som är med på detta bedrägeri och för detta får en bra lön…

  Att de kan ge de bästa lönerna i samhället, trots att de inte producerar varken underhållning eller någon vara är just på grund av denna förfalskning.

  De kan ”låna” pengar av sig själva.

  Och att de vill att du ska ”spara” pengarna hos dem är för att de då äger dina pengar och kan kopiera dem igen.

  Mekaniken göms bakom en mängd komplicerade lån hit och dit för att systemet ska verka trovärdigt, att penga förfalskande från luft är den egentliga grunden i hela ”verksamheten” döljs då bättre.

  Det hela innebär att politiker och människor blir förvillade och tror att det är på grund av dessa olika lån osv som banken tjänar pengar.

  När Anders Borg säger att han är emot bankerna men tvingar alla att ta lån…Det är bara en fasad, han låtsas och det vet även bankägarna, de är bra då tror folket att han är på deras sida och han kan bli vald igen och fortsätta jobba med dem…

  Processen är precis den som var på ön.

  Bankerna går in i ett land och erbjuder billiga lån. Om marknaden är reglerad eller avreglerad spelar inte heller någon roll…

  De som inte tar lån, får tillslut inte råd att köpa varorna i takt med att priserna stiger.

  Island visade detta man kallade det ”överhettning av ekonomin”.

  Vilket är ren dynga. Det är bankerna som lånat ut till alla och snart dras snaran åt.

  I längden är det omöjligt att inte ta ett lån när andra bredvid gör detta. Ingen kommer undan.

  Det är enkel matematik.

  Man kan simulera ö exemplet med olika parametrar men det slutar alltid ikadant. Banken äger allt, det är bara en fråga om hur lång tid det tar.

  Det är därför detta har varit strängt olagligt i hundratals år.

  Det är därför diktatorer tar sig rätten att trycka alla pengar (De kan då köpa allt.)

  Och i Sverige är vi ”stolta” över att vara ett av de första länderna med ett banksystem…

  Vi är så jäkla lurade.

  Hela vårt nuvarande systemet är världens just nu största bedrägeri.

  The four companies that control the 147 companies that own everything.

  http://www.forbes.com/sites/brendancoffey/2011/10/26/the-four-companies-that-control-the-147-companies-that-own-everything/

  The 147 companies that own everything.

  http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2011/10/22/the-147-companies-that-control-everything/

  Se den här videon för att förstå deras ekonomiska brottslighet.

  Watch this video to understand the largest banking corruption scandal in history. These large banks have stolen money from every single human on the planet

  De känner alla varandra.

  Kejsarens nya kläder håller på att avslöjas. De räknade inte med internet för 100 år sedan.

  De räknade inte med denna enkla berättelse om folket på en ö.

  Och ägarna bakom alla dessa banker är realistiskt en liten familj.
  Den familj som först startade bankerna och lyckades bli så stora att de var.

  To big to fail.

  Precis som att vi har samma Kunga familj i Sverige sedan flera hundra år.

  Och precis som att ägaren av IKEA dolt att han har hela kontrollen över IKEA. Döljer dessa genom ”investment bolag” ”holding bolag” osv att de har hela kontrollen.
  Vilket är enkelt gjort när man kan köpa världens bästa advokater och inte ens dessa ser hela bilden…

  Det går inte att avsätta det man inte ser.

  Det gick snabbt när dessa lyckades, precis så snabbt som det gått för Facebook eller Google, fast antagligen snabbare.

  Fast ännu snabbare.

  Så bra gick det, att dessa köpte hela London för sig själva för att ostört kunna ägna sig åt detta (att trycka pengar.)

  Inte ens drottningen av England fick gå in där utan att fråga dessa om lov.
  (London vaktas av fyra symboliska drakar.)

  Intet ont anade hon att de inte alls var skickliga affärsmän…
  Tja skickliga bedragare är de.

  När hon ”lånade pengar av dessa till sin arme”.

  Eller precis som att Hitler nästan tog över världen själv, eller Mao hela enorma Kina. Har denna familj nu genom osynligt ägande tagit över hela västvärlden. Eftersom ingen kunnat avsätta dem.

  Grekland köpte de precis.

  USA startade sitt frihetskrig för att komma ifrån deras system och lyckades.

  Men 1913 var de tillbaka och kuppade till sig världen största privata bank som kunde trycka pengar ur luften någonsin Federal Reserve.

  Kuppen kallas: The creature of jekyll island.
  Efter denna författare som skrev en bok den.

  Återigen en denna bank kartell.

  Så nu vet du det 100 åriga ”hemliga receptet” för att ta över ön.

  Och nu har de tagit över ön USA.

  Och island.

  Gå hem och hyr: Insidejob

  Därför har en valuta som Bitcoin upstått.
  Denna valuta omöjliggör för någon att låna ut en Bitcoin denna inte har.

  Man kan bara skicka en Bitcoin som man har och den man skickar denna till har kontrollen över den.

  Inte som med en bank, där du ser vad du banken är skyldiga dig på kontot men banken kan använda och spekulera med dina pengar!

  Att alla känner alltid till hur många Bitcoins som finns i systemet och hur många som det ska finnas.

  Omöjliggör möjligheten att trycka pengar i all oändlighet. Det finns ett stopp.

  Det gör det även omöjligt att hacka systemet.

  Som i berättelsen där invånarna inte riktigt visste hur mycket som fanns och därför inte anade att bankiren var en förfalskare och varifrån pengarna kom.

  Ingen kan därmed trycka mer för att muta en politiker eller starta ett krig. Utan man blir tvungen att betala med de pengar man har.

  Folk tror att det är bra att vi kan trycka pengar. Ja det är bra om man inte sedan ger en privat bank rätten att kopiera dessa för sig själva.

  DET är ren galenskap.

  Att alla känner till mängden innebär också att ingen kan game systemet och i hemlighet skapa miljardlån till sig själv genom att trycka nya pengar ur luften.

  Att Bitcoin sedan ger tillbaka rätten att skapa pengar till oss människor, och tar bort den från banker så att ingen har monopol är andra enormt viktiga egenskapen för att vi ska ha kvar vår frihet och demokrati.

  Att de är de enda digitala pengarna som inte bankerna äger.
  Dvs de äger inte dig med Bitcoins.

  Du är den enda som äger dina Bitcoins.

  De skapas även utav en ökande kostnad av energi till skillnad från de luftpengarna vi blir lurade att använda.

  Och de behåller sitt värde, eller snarare ökar då ingen sitter och trycker mer och mer pengar för sin egen skull.

  Som exemplet med ön tydligt visar.

  Det spelar ingen roll vilka politiker de på ön väljer. Även om de tror det.
  Så länge allt ägande tas över av en bank genom att trycka falska pengar.

  Det spelar ingen roll om de har lite eller många invandrare så länge en bank tillåts trycka falska pengar.

  Det spelar ingen roll vilken VD som sitter i banken eller om banken har 1 eller 10 i reserv. Det är bara ett spel för gallerierna. Så länge de inte har 100% reserv har de rätten att kopiera pengar.

  Banken kommer att äga allt efter en viss tid.
  Vilket är precis vad som händer i alla länder nu.

  Det spelar ingen roll hur mycket eller lite dessa betalar i skatt, när de alla ägs av banken och har lån de aldrig kan betala tillbaka.

  (Vår statskuld visar hur vi är ägda av deras bank.)

  De kommer alltid att alla att enbart jobba för banken. Därför att skulden till banken skenar.

  Eftersom Federal reserve haft möjlighet att trycka oändligt med pengar utan insyn, och de genom detta kunnat bevilja sig själva miljardlån i den valutan som större delen av världen använder har de som äger denna privata bank köpt en ägar majoritet i alla världens stora företag.

  De äger olje bolagen, med vilka de manipulerar oljepriset så att vi ska få ekonomiska kriser!

  High Oil Prices Must be Subject of Criminal Investigation
  Michael Greenberger: Big banks and traders involved in a criminal conspiracy to raise oil prices

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=8131

  Detta är det sätt på vilket de framkallar låg konjunkturer där alla måste betala tillbaka sina lån.

  Genom att öka priset på oljan som alla länder är beroende av. Tvingar de dessa länder att låna pengar.

  Sedan krashar priset på oljan ner.

  De styr kongressen i USA.

  När en politiker Ron Paul försökte få insyn i deras verksamhet.
  Röstade 210 emot. Alla dessa var demokrater! Köpta!

  http://www.ronpaul.com/congress/legislation/111th-congress-200910/audit-the-federal-reserve-hr-1207/

  Hela demokrat partiet är beviserligen uppköpta och denna ”familj” är de som egentligen bestämmer vem som sitter på makten i USA.
  Alla är rädd för dem och vill behålla sina välbetalda jobb.

  Går du emot dem så kan de stänga av dig från systemet.
  De äger ju banken där du har dina pengar!

  Därför vill de ha bort kontanter!

  Fast makten tillhör dem. USA presidenter kommer och går.

  De som äger företag och kontrollerar militären som inte går att avsätta.
  De finns kvar.

  Nu försöker de få alla människor i världen att tro att om vi bara skapar en centralbank (som de äger.) så kommer allt bli bra.

  Deras plan är att krasha nuvarande systemet (Euron och dollarn) och därefter säga. Nej vi behöver en ännu större valuta.

  Och alla kommer att köpa detta.

  Men den som äger valutan (och kan ge sig själv oändligt.) äger allt!

  Vi är på snabb väg mot en världsdiktatur baserad på förfalskade pengar och förfalskat guld. Europa håller på att falla!

  In short, millions of gold bars are fake in Fort Knox!
  http://www.viewzone.com/fakegold.html

  De förfalskade antagligen guldet för att kunna trycka nya pengar och sälja dessutom sälja guldet!

  Under tiden pengarna var baserade på en guldreserv. Denna togs bort 1973 antagligen när detta upptäcktes.

  De har köpt in sig med sina falska pengar i Handelsbanken och 35! Andra Europeiska banker.

  http://sundapengar.bloggagratis.se/2010/12/08/4103117-sveriges-minst-rapporterade-nyhet-fed-s-bailout-av-handelsbanken/

  Och de har köpt in sig med dessa i Facebook, nu Google osv.

  Kan man trycka pengar ur luft som andra accepterar vinner man.

  Detta var belagt med dödsstraff på den tiden vi hade sedlar.

  Och så länge dina pengar är i banksystemet som de äger så är du ägd av dem och befinner dig i ett ruttet system som är skapat och styrs av bedragare.

  Och nu tvingar de oss att använda elektroniska kort. I vilka våra pengar är tvingade! Att befinna sig i deras system så att de kan kontrollera dig!

  Och vad du gör med dina pengar.
  Och spara all information om dig och ditt lands politiker, polis, jurry, media ägare osv osv.

  All denna information kan de använda mot dig eller dina politiker, den jurry du hamnar mot eller din dommare.

  Men du får inte höra talas om att en politiker blev påverkad.

  Varje transaktion du gör tvingas du betala till dem i dolda avgifter.

  Du betalar med ett högre pris på allt du köper. Resten av livet!

  15 miljarder betalar Svenskar nu i dessa kort avgifter varje år.
  Det är lika mycket som hela EU avgiften.

  DN ekonomi:

  http://www.dn.se/ekonomi/ditt-kontokort-ar-en-guldgruva—for-banken

  Särskilt för småköp kan kostnaderna för att få betalt ibland äta upp hela vinsten, menar han. Typexemplet är en kund som köper en tidning för 14 kronor och betalar med kort. Avgiften för köpet kan bli 2–3 kronor.

  Det här jättebra, då slås små oberoende affärer ut och allt blir ägt av stora affärer som dessa kan äga en majoritet i.

  Pengar som kunde gått till våra barn, sjukvård osv.

  Med Bitcoin är transaktions avgifterna nästan 0.

  Detta eftersom de inte ägs av ett privat företag,

  För övrigt kan just på grund av allt detta, Bitcoins att kunna bli världens främsta ”investering” och gå upp til tusentals dollar i värde.

  Och det verkar redan ha börjat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: