Skrivet av: Admin | 07 januari 2010

Välkommen!

Den här bloggen är en plats för inspiration och eftertanke för människor som tror att framtidens värld kan bli en bättre än den vi nu lever i. Vi som står bakom tror att kunskap och en öppen inställning är den bästa vägen för att hitta hållbara lösningar och då gäller både att definiera felaktigheter i vårt samhälle och dess positiva sidor. Det gäller även att förstå vad som fungerat bra och vad som fungerat mindre bra i vårt förflutna. Kanske finns sådant som glömts bort men som faktiskt är bättre än nutida lösningar? Minst lika viktigt är att definiera en önskvärd målbild! Hur vill vi ha det och hur vill vi leva? Att ha en målbild att sträva mot kanske kan göra det lättare att göra positiva val i vardagen och utesluta det som påverkar oss själva, våra medmänniskor och vår gemensamma planet på ett negativt sätt?

Det finns många frågor idag som behöver diskuteras: Vad är det egentligen i vårt samhälle som gör att takten har ökat, människor jobbar mer för mindre pengar och värderingarna har blivit hårdare (till exempel på arbetsmarknaden)? Varför diskuteras inskränkningar av medborgarnas frihet på internet av våra politiker? Är det inte självklart att privatpersoners elektroniska brev inte skall läsas av statliga organ? Varför diskuteras ens invandrarpolitiken utifrån ett ”vi är bättre än dem -perspektiv”… igen? Är vi inte alla människor? Har vi inte dragit lärdom av övergreppen från andra världskriget, uppstådda ur en negativ människosyn? Varför diskuterar vi frågan om mer överstatlighet i världen? Hur kan ökad centralisering av makt, där färre människor styr över fler, vara positivt i en varierad verklighet? Varför svälter en tredjedel av världens medborgare medan en tredjedel äter sig feta, sjuka och kastar mat som blir över? Ser världen verkligen ut som vi är skolade att tro? Är dessa yttringar passande inom ramarna för en målbild för vårt framtida samhälle? Vill vi verkligen detta? Om inte… vad vill vi då?

Alternativportalen har för avsikt att presentera kunskap samlad utifrån historiska-, nutida- och filosofiska perspektiv. Vetenskapliga källor premieras men ibland har inte vetenskapen svaren på våra frågor och då måste andra vägar sökas. Verklighetens gråzoner är också spännande att undersöka. Kan vi ens uppfatta verkligheten annat än subjektivt och vem sätter i så fall ramarna för detta?

Vi hoppas att ni läsare ska få en tankeväckande resa genom våra allehanda ämnen och filosofiska utlägg. Till syvende och sist är det ni som bestämmer vad ni ska göra av er och vår gemensamma framtid! Vi på Alternativportalen strävar efter att göra den till något finare än den verklighet vi lever i idag. Tillsammans med läsare och gästskribenter ska vi försöka hitta bitarna och lägga pusslet till en önskvärd och realistisk målbild för detta. En kanske övermäktig uppgift, men vi ska i alla fall ge det ett försök!

Med vänlig hälsningar

Alternativportalen

Annons

Svar

  1. Kusin vitamin kikar in. 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: