Skrivet av: Malya Hari | 11 maj 2010

Snart ett år nu…

Det har snart gått ett år sen Domenic Johansson (8 år) från Gotland, omhändertogs av uniformerad polis då familjen redan satt på det plan som skulle ta dem till mammans hemland, Indien.
Orsaken till tvångsomhändertagandet var att föräldrarna valt att hemundervisa sin son det första året, något som kommunen trodde var olagligt trots att den svenska lagen (fortfarande!) tillåter detta.

Hemundervisning är ett så pass okänt fenomen i Sverige att man även inom vissa kommuner inte känner till att man genom hemundervisning uppfyller den så kallade skolplikten och är ett fullt lagligt alternativ.

Det är tillåtet i de flesta länder världen över och det finns många studier som visar att hemundervisade barn klarar sig mycket bra kunskapsmässigt och blir socialt välfungerande individer som vuxna. De fördomar som finns i Sverige kommer helt på skam om man söker fakta kring hur det fungerar i verkligheten.

Den hittills största studien gjordes 1998 av Dr. Lawrence Rudner vid University of Maryland på 20760 hemundervisade barn. Dr. Rudner sammanfattar: ”those parents choosing to make a commitment to home schooling are able to provide a very successful academic environment”.

* Att ha en lärarutbildad förälder ger inga signifikanta fördelar vid hemundervisning jämfört med hemundervisade barn med föräldrar utan lärarutbildning.

* Paradoxalt nog lyckas även lågutbildade föräldrar bättre genom hemundervisning än vad offentliga skolor gör med skolutbildning – hela 55% procent bättre i matematik och 49% bättre i språk enligt en studie. Artikelförfattarna skriver: ”…public schools seem to educate children of poorly educated parents worse than do the poorly educated parents themselves.”

* Hemundervisade barn får god social träning enligt en klar majoritet av forskningsrapporter. ”The home schooled are happier, better adjusted, more thoughtful, competent and sociable children.”

* De långsiktiga amerikanska och kanadensiska studierna visar båda att hemundervisade barn har en högre nivå av livstillfredsställelse som vuxna. De är välkomna på alltfler amerikanska och kanadensiska universitet, inklusive de mest prestigeladdade som Harvard, Yale, MIT och Stanford. Enligt artikelförfattarna så motiverade en antagningschef på Stanford detta med att hemundervisade barn hade vissa styrkor som motivation, nyfikenhet och en förmåga att ta ansvar för sina studier, vilka gymnasieelever (high-school) inte hade i lika hög grad.

Den svenska okunskapen kring dessa fakta har lett till en situation där familjer nu flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa. En del flyttar till våra nordiska grannländer där det som en självklarhet ges tillstånd till de som uppfyller kraven.

I familjen Johanssons fall ledde till ett tvångsomhändertagande vilket i efterhand man försökt frisera genom att visa på två tänder med karies (vilket föräldrarna var medvetna om och planerade att åtgärda, men efter omhändertagandet tog det 2 månader och påminnelser från föräldrarna om att detta behövdes göras!), och det faktum att man valt att avstå från standardvaccinationerna.

Man vill försöka få det till att detta tyder på ett mönster av underlåtenhet från föräldrarnas sida bland annat. Själv har jag följt fallet från början och läst de vittnesmål från anhöriga, en lärare, farföräldrar och andra som alla intygar att det var en normal, lyckligt familj och att Domenic var en smart och glad pojke.

En ny blogg har startats om fallet:

http://friendsofdomenic.blogspot.com/

Kolla in den!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: