Jag heter Mindy och är 38 år. Jag studerade på college i USA när jag för snart 12 år sedan kollapsade och blev så sjuk att jag trodde jag skulle dö. Läkarna hittade inget fel på mig och sedan dess har jag kallat min sjukdom för kronisk trötthetssyndrom. Eftersom läkarna inte ansträngde sig för att hitta förklaringen till min sjukdom så blev det jag och min mans uppdrag att hitta svaret själva. Det svåra är ju att hitta rätt bland alla råd man får och internet har oändlig information till sitt förfogande.
Det började ju förstås med att jag provade på alla möjliga olika former av alternativ medicin som zonterapi, akupunktur, akupressur, homeopati, bindvävsmassage, andningsterapi m.m. Jag var även tvungen att prova en längre tid på varje område för att ge den en chans, men det hjälpte faktiskt inte särskilt mycket.
Vårt intresse för kost började med att vi läste om Weston A. Price studier av isolerade folkgrupper runtom i världen. Vi häpnade över att läsa att folkgrupperna aldrig hade hål i tänderna och att de aldrig blev sjuka. Sedan läste vi om Pottengers katter om hur varje generation blev sämre och sämre på fel föda för att bl.a. till slut bli helt sterila. Vi läste om Metabolic typing som handlade om att andelen protein, fett och kolhydrater inte alltid är samma för alla människor och ett radikalt exempel är ju eskimåerna som äter mest fett och protein.
Jag var ju helt enkelt tvungen att ge det här med kost en chans. Vi började för 7 år sedan och har sakta förändrat våra kostvanor. Jag blev också sakta bättre och bättre, men inte så fort som jag hade hoppats. Jag visste ju att vi var på rätt väg för min familj blev ju betydligt mycket friskare och fick mer energi under dagarna. Ett exempel är att min dotters öroninflammationer försvann med en gång och hon brukade drabbas minst varannan månad. Det kändes som om något saknades, men jag kunde inte sätta fingret på det. Vad hade jag missat? Jag åt ju som Dr. Westons friska folkgrupper. Jag gjorde så gott som allt rätt. Jag borde vara friskare än jag var.
En dag kom jag över en tidningsartikel i ”Wise Traditions”, som ges ut av Weston A. Price Foundation, där en läkare i England hade publicerat en artikel om hur hon hade botat sin son från svår autism. Jag beställde hennes bok ”Gut and Psychology Syndrome” på nätet och kände att jag hade hittat svaret när jag hade läst boken. Hon förklarade hur en obalans i tarmfloran kunde ge en hel rad olika sjukdomar beroende på hur obalansen av mikroliv i tarmfloran varierade. Hon beskrev enkelt hur hela matsmältningssystemet fungerade och varför man behövde äta på ett visst sätt för att bli frisk.
Det tog 4 månader att få en telefonkonsultation och bara några månader senare började jag fungera bättre än någonsin genom att följa de flesta av hennes kostråd. Jag kunde koncentrera mig utan att bli yr. Jag kunde komma ihåg vad jag läst. Jag kunde börja gå i rask takt utan att känna att jag skulle svimma. Uthålligheten kom tillbaka och jag är så gott som klar i hjärnan nu när jag sovit tillräckligt. Än så länge har jag inte lyckats ta till mig alla hennes kostråd för att tiden inte har räckt till. Jag är nämligen mamma till två pojkar på snart 3 och 1 ½ år och en dotter på snart är 8 år. Det är inte lätt att vara småbarnsmamma och att dagligen kämpa för att bli frisk. Timmarna på dygnet räcker inte till, men man har blivit expert på att planera och kompromissa. Trots att det är så stressigt i mitt liv så lyckas jag hela tiden bli bättre och bättre.
Jag tänkte berätta om min resa till ett friskt liv och jag vill dela med mig av den kunskap om kost som jag lyckats lära mig och som jag håller på att lära mig nu när jag kan tänka och minnas.
Läs mer:
Weston A Price och Välfärdssjukdomarna
Gå in här och läs hur Gapsdieten har hjälpt andra:
Synd att inte Wise Traditions finns att läsa online!
By: K2 on 20 januari 2010
at 9:46 f m
Det är anmärkningsvärt hur påverkad man blir av obalanser i tarmsystemet!
Mår jag dåligt ibland, så finns orsaken oftast i det jag ätit de senaste dagarna.
Hoppas att många fler får upp ögonen för att tarmen är så viktig för vår hälsa!
By: L. Cienfuegos on 21 januari 2010
at 3:27 e m
Jag håller på att skriva ihop något enkelt som förklarar hur matsmältningssystemet fungerar tillsammans med den livsviktiga tarmfloran. Det kommer att ta tid för min son kommer att vara hemma från dagis ett tag p.g.a. svinkoppor.
By: Mindy on 23 januari 2010
at 1:44 e m
Trevligt! Kommer du skriva något om probiotika då?
By: K2 on 26 januari 2010
at 11:21 f m
Själv lade jag om till LCHF–kost för ca 15 månader sedan + att jag sedan 1996 dricker ca 6 dl Donat Mg per dag = ett kosttillskott av biologiskt magnesium av ca 700 mg per dag.
Det här med LCHF-kost var ”pricken över i-et” för min del – för jag känner mig numera mera fysiskt och mentalt vital – än vad jag har gjort sedan tiotals år tillbaka.
Dock… – läkardiagnoser på det skall jag sorgfälligt försöka undvika.
By: Josef Boberg on 01 juni 2011
at 7:55 f m
Kul att höra Josef! =)
By: K2 on 12 juni 2011
at 8:53 f m