Ni som sett ”Food inc.” känner också till Joel Salatin och hans Polyface Farm i Virginia. Filmen har tillsammans med ”Fresh – The movie” och Michael Pollans bok ”The omnivore´s dilemma” gjort honom till något av en stjärna i USA. Han föreläser över hela landet och hans gård tar emot tusentals besökare varje år som vill se hur hans speciella uppfödningsmetoder går till. ”Beyond organic” är hans egen benämning på hans sätt att sköta sin gård och sina djur. Salatin är en sann rebell och utmanar öppet det moderna industrijordbruket och köttindustrin, både genom sin framgångsrika farm, sina böcker och sina föreläsningar.
Är Salatins metoder lösningen för världens djurälskare som samtidigt vill äta kött? Mer filmer nedan.
Polyface använder en egenutvecklad form av intensivbete som uppfödningsmetod. Varje dag flyttar Salatin och hans familj djuren till en ny fräsch yta med gräs. Detta möjliggörs via betesburar och portabla elstängsel. Hans kor lever på gräs hela livet. När korna flyttats till en ny tillfällig hage så får äggläggande höns ta vid på kornas gamla plats för att kalasa på de insekter och larver som attraherats till platsen av kornas spillning mm. De saniterar med andra ord platsen vilket minskar parasittrycket.
Hans broilers, kalkoner och kaniner flyttas dagligen i betesburar och hans grisar bor i tillfälliga paddocks i skogen. Dessa metoder gör att han inte behöver köpa så mycket foder och att näringen i köttet blir mycket högt (god omega 3/omega 6-balans osv.). Därför omhuldas han av exempelvis Weston a Price Foundation. Djuren har det naturligtvis ovanligt bra för att vara en del av modern köttindustri. De får vara ute i solen större delen av sina liv och beta friskt gräs!
Familjen Salatin säljer de mesta av sina produkter direkt på gården där även slakt och paketering utförs. Inga långa stressiga slakttransporter med andra ord! De levererar även till lokala restauranger och köpklubbar. Utanför närområdet har de dock som policy att inte sälja. De vill känna sina kunder och anser rent principiellt att mat inte ska fraktas långa sträckor. Deras farm använder för övrigt blott runt 5% av den mängd fossila bränslen som vanliga farmare i USA använder sig av och deras metoder kräver inga dyra byggnader (inga stora lån). Likväl förbättras marken för varje år vilket gör att deras produktion ökar trots att de aldrig gödslat sina gräsytor med näring utifrån, annat än sågspån och halm de använder till sina djurs ströbäddar om vintern (som sedan åker ut på betesmarkerna efter att det städats ut, städning som utförs av grisar, se film nedan).
Det finns en gård i Sverige som anammat Joel Salatins metoder: Järva gård utanför Stockholm. Gör gärna ett besök där om ni har vägarna förbi!
Joel Salatins hemsida är också värd en titt!
Läs mer:
Fresh The Movie – Om bra och mindre bra producerad mat
Food inc. – Den skrämmande verkligheten bakom livsmedelsindustrin
Weston A Price och Välfärdssjukdomarna
Trevligt att de tar bra hand om djuren, synd att de äter upp dem bara!
By: Malya Hari on 03 februari 2010
at 12:09 e m
Haha, ja, den aspekten kommer man tyvärr inte ifrån. Fast de odlar lite grönsaker i växthus också. Fast inte på vintern för då bor djuren där! 🙂
By: K2 on 03 februari 2010
at 2:58 e m
Hej! Gården i Sverige heter inte Järva gård utan Hästa gård, den ligger på Järvafältet – vi är djupt religiösa i Salatins sekt, välkomna!
By: Oloph on 28 maj 2010
at 11:37 e m