Skrivet av: K2 | 11 januari 2010

Weston A Price och Välfärdssjukdomarna

(bilden är hämtad från http://www.westonaprice.org)

Weston A Price har kallats “näringslärans Charles Darwin”. Han var en tandläkare från Cleveland som i sitt sökande efter orsaker till försämrade tänder och allmänn ohälsa åkte runt till olika traditionellt levande friska folkslag, över hela jorden, för att försöka hitta samband i deras kosthållning. Tanken var att definiera vad en optimal kost för människan borde bestå av. Detta skedde i början av 1900-talet och är sannolikt forskning som inte går att upprepa längre eftersom de flesta traditionellt levande folk sugits upp i det moderna samhället.

Totalt besökte Price fjorton olika folkslag, exempel är isolerade byar i Schweiz, nordamerikanska inuiter och indianer, polynesiska söderhavsbor, afrikanska stammar, aboriginer, maoris (Nya zeeland), sydamerikanska indianer etc. Alla stammar med god hälsa hade gemensamma nämnare i kosthållningen trots de stora rumsliga avstånden mellan dem. Människor som anammat västerländsk kosthållning hade vanligen betydligt sämre hälsa än sina traditionellt levande stamfränder.

Price´s resultat fick honom att anta uppfattningen att karies och deformerade tandställningar – likväl som ett ofördelaktigt yttre – i första hand var ett tecken på ohälsa beroende på näringsbrist. Att tillföra adekvat näring var särskillt viktigt under barnets tid i mammas mage och under uppväxten, men kunde även bero på vad föräldrarna ätit när de växte upp. Av denna anledning gavs i många kulturer en särskilld kost till blivande föräldrar (både man och kvinna) redan innan själva befruktningen  som en speciell rit inför äktenskapet. Gravida och ammande mödrar sattes vanligen också på specialkost. Detsamma gällde ibland även växande flickor och pojkar i förebyggande syfte. Födan de fick var extra rik på vitaminerna A och D som endast återfinns i animaliskt fett.

En traditionell kost innehåller, enligt Price resultat, minst fyra gånger mer vattenlösliga vitaminer, kalcium och andra mineraler, och minst tio ganger mer av fettlösliga vitaminer från animalisk föda såsom smör, fiskrom, skaldjur och inälvsmat. Ingen av de studerade stammarna levde på en helt vegetarisk diet men fettinnehållet varierade från 30%-80%. Endast runt 4% av fettet i de olika kostvarianterna var fleromättat fett. De olika dieterna höll alla lågt GI generellt även om både säd (dock ej i raffinerad form), frukt och honung konsumerades hos vissa folkslag. När säd konsumerades blötlades, groddades eller fermenterades den alltid innan den inmundigades. Samtliga studerade kulturer åt också någon form av rå animalisk föda, vilket bland annat diskuteras i filmen nedan:

Behöver det nämnas att inga av de folkslag som levde på en traditionell diet var drabbade av kranskärlssjukdomar, fetma, diabetes, akne och andra av de moderna välfärdssjukdomar som präglar vårt eget samhälle idag? Moderna studier har gång på gång visat att Weston A Price hade rätt i många av sina slutsatser. En organisation finns sedan 1999 som arbetar med att sprida kunskapen kring hans läror och tillhörande forskning: Weston A Price Foundation. Besök gärna deras faktaspäckade hemsida: www.westonaprice.org.

Man kan även läsa hela Weston A Price bok “Nutrition and Physical Degeneration“ gratis på internet: http://journeytoforever.org/farm_library/price/pricetoc.html

Alternativportalen kommer framledes att återkomma till Weston A Price och hans kostråd som något av ett stående inslag. Vi gillar Weston helt enkelt!

Annons

Svar

  1. Fast det Weston var ute efter var ju att påvisa att raffinerad/processed mat är dålig för hälsan, inte att kött nödvändigtvis är bra. Dessutom fick dessa ursprungsbefolkningar mycket mer mineraler i sig, än vi får idag, pga bättre jord som inte är utarmad, inga bekämpningsmedel t.ex.

    Och vitamin A finns visst inte BARA i animaliskt fett, där har du HELT FEL. Det finns i stora mängder i flera grönsaker.
    Vitamin D i dess bästa form får vi från solen, eftersom vi är gjorda för att vara ute och röra på oss.

    Kolla din fakta innan du skriver, annars lär du ut fel till andra. Lita inte bara på en gubbe som skrev saker på 30-talet.

  2. Det som finns i grönsaker är betakaroten som kan omvandlas till vitamin A i kroppen. Människor gör detta dock rätt dåligt. Bättre och käka fiskleverolja.

    Den senaste forskningen har lett till att läkare numera rekommenderar högre doser av D vitamintillskott, både gällande barn och vuxna. Speciellt vi uppe i norden får helt enkelt inte i oss tillräckligt från de få soltimmar vi har på vintern.

    ”Gubben på 30-talet” genomförde undersökningar som i flera fall inte går att återupprepa idag eftersom moderniseringen urlakat den traditionella kosthållningen hos de kulturer som han besökte. Därför är de något av en guldgruva. Sämre blir det naturligtvis inte av att modern forskning mer och mer styrker evidensgraden av hans fynd. De nya D-vitaminrekommendationerna är ett exempel.

    Modern forskning har även gett teorin om att mättat fett ger hjärtsjukdom evidensgrad C. M a o… bevisningen för att så skulle vara fallet är väldigt liten om inte obefintlig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: