Skrivet av: K2 | 18 februari 2010

Är det måhända dags för en ”brun revolution” istället för en ”grön”?

Allan Savory har ägnat sig åt boskapshållning i Afrika i flera decennier. Han menar att många myter existerar kring djurhållningens påverkan på miljön. Det är till exempel inte antalet djur som förstör marken utan tiden under vilket betningen fortgår. Likväl kan man inte hela mark genom att låta den ”vila”. Marken är anpassad för ständig betning av stora hjordar av gräsätare!

Genom att öka antalet betande djur kan man minska ökenspridningen och utsläppen av växthusgaser likväl som öka tillgången på vatten, den biologiska mångfalden (de vilda djuren kommer tillbaka) och inte minst bönders inkomster och tillgången på animaliskt protein för världens livsmedelsförsörjning. Därför menar han att det är mer korrekt att tala om behovet av en ”brun revolution” istället för en ”grön revolution”. Vi måste helt enkelt börja hela våra utarmade och eroderande jordar!

Hans tankar och erfarenheter, som han backar upp med vetenskapliga studier, faller väl ihop med Joel Salatins på Polyface Farm som det tidigare skrivits om här på Alternativportalen. Han använder samma koncept men på mindre marker och med andra tekniker än Allan Savory.

Metoden för detta sätt att hålla djur kallas ”Holistic Management” och används i stora delar av världen. Men i Europa är konceptet nästan helt okänt. Varför?

Se en föreläsning med Allan Savory där han går igenom sina tankar kring detta koncept här:

Allan Savory – Keeping Cattle: cause or cure for climate crisis? from Feasta on Vimeo.

Läs mer:
Polyface Farms – Köttproduktion på ett trevligt sätt
Framtidens födoproduktion


Svar

  1. Otroligt intressant! Och en strategi helt tvärtemot vad ”alla andra” predikar.

    Tack för det inlägget, jord ligger mig varmt om hjärtat även om jag känner att jag ännu inte hunnit gräva så djupt som jag vill..

  2. Du är m a o i samma läge som jag. 😉

    Såg du bilderna på Holistic Managements hemsida (förstasidan) på skillnaden mellan de betade områdena mot de icke betade?

  3. Det här gillar vi….

  4. Det ligger säkerligen mycket i detta. Men det finns gott om övertygande information som visar att köttproduktion är otroligt energi- och markkrävande i jämförelse med många andra livsmedel. Man får väl dessutom räkna med att inga bönder idag kan ha djur som endast får foder genom betad mark?
    Jag har också svårt att få det gå ihop med markens näringsförråd. De viktiga makronäringsämnena går väl i stort sett igenom kroppen hos djuren och tillbaks till den marken, men för att bibehålla friska djur som producerar bra mat så kan man väl ändå tänka sig att näring måste föras tillbaks på marken. Alltså måste marken gödslas med.
    Att lämna marken åt sitt öde och kalla det för vila låter inte särskilt sunt. Mark som vilar kan bidra till att bygga upp markens humusförråd och utgöra ekosystemtjänster som ger en större biologisk mångfald. Det gäller att veta hur man använder mark som man inte gör några uttag ifrån.
    Polyface har en del intressanta idéer. Att bygga upp växtföljder som även innefattar djurproduktion låter spontant som en bra idé.


Lämna en kommentar

Kategorier