Skrivet av: K2 | 16 maj 2011

Vetenskapsmän ljuger om mättat fett och journalisterna hakar på!

Mycket intressant föreläsning som jag hittade på läkaren och LCHF-ikonen Andreas Eenfeldts blogg. Föreläsaren är känd för skapandet av ”Fat head”, en humoristisk dokumentärfilm om lågkolhydratskost, och är insatt i de problem som präglat kostforskningen under den tid som det fettskrämda (och sannolikt hälsovådliga) kostparadigmet rådat. Han förklarar här bland annat hur forskare dragit felaktiga slutsatser ur observationsstudier vilket sedan uppmärksammats av journalister som skapat tidningsrubriker som nedvärderar kött och mättat fett som föda. Den verkliga bevisningen för att mättat fett är skadligt har evidensgrad C= obefintlig bevisning.

En observationsstudie kan bara ge underlag för skapandet av hypoteser. Dessa måste sedan bevisas i interventionsstudier. En hypotes är exempelvis att eftersom glassätande och drunkningsolyckor går upp på sommaren så kan gissningsvis glassätandet vara orsaken till den ökande drunkningsstatistiken. Låter knasigt va? Faktum är att hypoteser av liknande slag är hela grunden för argumenten mot det mättade fettet. Som ni förstår skulle en interventionsstudie, där man studerar orsakssambanden, lätt kunna avfärda glassätandet som orsaken till drunkningarna. Det är precis det som nu hänt i kostfrågan via nya välgjorda interventionsstudier. Så ät kött och mättat fett… det är näringsriktning och bra mat!

En tanke som kommer upp är att nu när vi kan avfärda hela det fettskrämda kostparadigmet som ”bad science gone berserk”… vad kan vi då tänka oss om klimatfrågan, som även den är baserad på obeservationsstudier och statistik? Därtill med gott om pengar för de forskare som följer rätt inriktning! Finns det risk för att forskare pillat efter smak med siffrorna även här? Hur många interventionsstudier finns det på växthusgaser kontra global uppvärmning? Är det ens möjligt att forska fram orsakssamband på detta? Det är riktigt dyrt och besvärligt i kostfrågan till exempel. Så vad borde det inte vara att forska fram detta gällande en hel planet? I vilket fall börjar jag undra om inte koldioxiden också är en form av ”glassätning som ökar statistiken för drunkningsolyckor”. Men det är bara en illavarslande tanke… som dock bevisligen kan visa sig vara korrekt. I 40år demoniserades det mättade fetten som varande orsak till övervikt och hjärtsjukdomar. Allt detta blott pga. forskare som ljuger och journalister (och politiker) som hakar på!

Läs Mer:
Mat räknas – mer näring, mer hälsa!
”Vegomyten” av Lierre Keith + lite om veganismens klimatpåverkan

Annons

Svar

  1. Måste bara säga tack till en underbar sida! Läser här så ofta jag kan. Jag gillar särskilt de inlägg som handlar om ekonomi, men det tänkte jag inte kommentera nu.

    Tänkte på att du skrev att du började fundera kring klimatfrågan. Det är bra att man funderar, letar fakta och ifrågasätter sin egna ”sanning”! Därför vill jag tipsa om en bok som handlar om just klimatet och vad som är på väg att hända. Nu var det en herrans massa år sedan jag läste den, men vad jag minns handlar det om en man som besöker olika platser i världen och frågar personer han träffar om dom har märkt någon skillnad. Efter att jag läst boken tvivlar jag inte på att något håller på att hända. Frågan är ju bara om människan har någon del i det hela….

    Boken heter Oväder och är skriven av Mark Lynas. Hoppas någon nappar! 🙂

    /Markus

  2. Roligt att du gillar bloggen! Jag har inte orkat sätta mig in i klimatfrågan fullt ut och kommer kanske inte att göra det heller. Men sant är att jag tvivlar på om co2-hotet är en realitet. Det känns instinktivt som domedagspropaganda baserad på statistik som några forskare vid IPCC lattjat runt med. Men det är ju omöjligt att veta om man inte går på djupet i sak. Men på exakt det sättet uppstod massepidemin av fetma, diabetes, hjärtsjukdom osv. Via forskare som fuskade med statistiken, politiker som hakade på och vips så fick vi kostråd som sade åt befolkningen att inte äta mättat fett… vilket fick den direkta konsekvensen att människor ökade på intaget av stärkelse och socker.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: