Skrivet av: K2 | 18 februari 2011

Skuldfria pengar ger krisfri ekonomi

Skuldfria pengar som staten får gratis av Riksbanken att spendera på välfärd, infrastruktur etc. samtidigt som bankerna, i balans med de statliga skuldfria pengarna, får minskade befogenheter att låna pengar till sina kreditexpansioner av Riksbanken skulle självklart ge färre kriser i och med att det skulle minska den nationella skuldsättningen. Idag skapas ju alla pengar i form av räntebelagda skuldposter på bankkonton vilket leder till en ohållbar skuldsättning av oss alla. Helt krisfri tror jag nog inte att ekonomin skulle bli. Men detta, som föreslås i en mycket bra artikel i Fria Tidningen, är bland det bästa man kan göra inom ramarna för ett monokulturellt penningsystem… vilket är vad vi har idag. Ett polykulturellt system tror jag dock skulle hålla bättre i längden. Detta grundat i forskning utförd av den före detta professorn i nationalekonomi, och delvisa utformaren av Euron, Bernard Lietaer.

Konceptet i Frias artikel är utarbetat med assistans från South Hampton University där Professor Richard Werner jobbar – författare av ”Mammons Furstar”, en bok som alla involverade i vår samhällsekonomi, dvs. ALLA,  borde läsa. En kort intervju med Werner finns i inlägget Vårt ekonomiska system del 3 här på Alternativportalen. Liknande förslag har även lagts av författarna och de ekonomiska reformisterna Michael Rowbotham, Byron Dale och Ellen Brown. Likväl som filmskaparen Bill Still.

Om du glömde att klicka ovan så finns Frias utmärkta artikel även här: Skuldfria pengar ger krisfri ekonomi.

Tilltalas du av konceptet kan du ansluta dig till den svenska folkrörelsen www.ekonomiskreform.se och/eller organisationen i UK som Frias artikel handlar om: Positive Money. Du kan även skriva på det här uppropet för ett rättvist och hållbart ekonomiskt system.

Läs Mer:
Money as Debt/Pengar som skuld – För de som vill förstå vårt ekonomiska system.
När centralbanker styr världen
Introduktion till komplementära valutor

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: