Skrivet av: K2 | 20 november 2010

Evig tillväxt i en ändlig värld… eller?

Ordet tillväxt hörs ofta på ekonominyheterna och framhålles vanligen som någonting mycket viktigt för vår ekonomiska samhällsutveckling. Men hur många vet egentligen vad tillväxt innebär?

Så här beskriver Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug begreppet tillväxt:

Tillväxten utgörs av alla varor och tjänster i den synliga ekonomin. Det kan vara verksamheter i privat eller offentlig sektor. Det kan vara positiva verksamheter, lika väl som negativa. Allt mäts kvantitativt. Skulle jag och Göran Persson åka bil till varandra och diska varandras diskar – och ta betalt av varandra – skulle tillväxten öka med både summan för lönen och summan för vad bensinen och etanolen kostar. Att koldioxidutsläppen skulle öka – vi har cirkus åtta mil våra hus – påverkar inte tillväxten. Skulle vi däremot krocka med Anders Borgs bil – han bor ungefär mitt emellan oss – så att skador uppstår på den så blir det nya plus för tillväxten.

Ja, så knasigt är det faktiskt. Skador är bra för tillväxten. När folk blir sjuka och dör i cancer är det bra för tillväxten (och BNP)! Cancerceller är föresten en bra sak att diskutera i sammanhanget. De förökar sig nämligen exponentiellt vilket är exakt vad ekonomisk tillväxt handlar om. Exponentiell tillväxt innebär regelbundna fördubblingar av totalmängden. Vid 7% tillväxt  fördubblas totalmängden var 10:e år vilket filmen ovan beskriver som varandes gällande för USA:s energikonsumtion. Självklart är det omöjligt för tillväxten att fortsätta i evighet. Världen är ändlig även om vissa optimister menar att tillväxten går att tillgodose i oändlighet genom variationer i den ekonomiska aktiviteten samt ny teknik. Men det är lätt att avfärda sådant med enkel matematik samt det faktum att exponentiell tillväxt i naturen leder alltid till kollaps! Filmen – om du inte redan sett den – heter föresten ”Den viktigaste film du någonsin kommer att få se”. Jag tror att titeln är ganska passande. Och när du sett den bör du minnas speciellt att när du har ett halvt glas med exponentiellt förökande bakterier så är nästa steg att glaset fylls upp till kanten. Det är med andra ord svårt att se vidden av problemet eftersom halva kapaciteten återstår precis innan all kapacitet tar slut!

Här finns alla delar av denne eminenta föreläsning:

Del 1-4

Del 5-8

P.S.
Det som framtvingar den ekonomiska tillväxten i vårt samhälle är räntan. Räntebelagda skulder växer alltid exponentiellt! Detta tvång är anledningen till varför de flesta politiker och ekonomer ser ökad tillväxt som målet med all ekonomisk aktivitet eftersom alternativet är en gigantisk hög med obetalda lån och en ekonomi i förfall. Runt 4% tillväxt sägs vara en bra målsättning. Med 4% i tillväxt så fördubblas ekonomin vart 18:E år! Jordens befolkning växer också exponentiellt… har vi fyllt halva jordens människobärande (inklusive alla våra moderna materialistiska behov) kapacitet ännu? Är glaset halvfullt? Kanske, kanske inte, men när vi gjort detta… ja då vet ni vad nästa steg är. Och steget efter det steget kräver dessvärre den fulla kapaciteten av ett helt nytt jordklot!

Läs mer:
Vårt ekonomiska system del 5: Sanningen om räntan (och hur du beräknar dina verkliga skulder).

Annons

Svar

 1. Jag såg Albert Bartletts film för tre-fyra år sedan. Man får ett annat perspektiv på livet efter den filmen, varenda gång man hör tillväxt nämnas, så inser man det fullständigt orimliga. Boulder har förresten en egen lokal valuta och en i samhällsomställning mycket engagerad lokalbefolkning.

  • Kan inte annat än hålla med.

   Var kan man läsa mer om deras lokalvaluta?

 2. Här:)

  http://www.bouldercurrency.com/


 3. OM DEN SLUTLIGA LÖSNINGEN AV PYRAMIDMAKTHAVERIELÄNDET HÄR.

  OM DEN NUVARANDE SVENSKA MODELLEN HÄR – OCH OM DEN NYA = KONTINUERLIG DIREKT DEMOKRATI HÄR.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: