Skrivet av: K2 | 05 november 2010

Introduktion till komplementära valutor

En komplementär valuta är ett bytesmedel som används ”vid sidan av” de nationella pengarna, dvs. bankkrediten.  Med hjälp av sådana lösningar kan en ökad social- och ekonomisk stabilitet skapas till gagn för hela samhället. Oftast opererar dessa valutor i lokala system där köpkraften hålls kvar i närsamhället men det finns även exempel på nationella system, där komplementära valutor t o m kan användas till skatteinbetalningar.

Komplementära valutor får marknaden att mer likna ett naturligt ekosystem. Istället för bara en form av betalningsmedel ges köpare och säljare möjlighet att välja mellan olika bytesmedel precis som djur kan välja olika former av födoämnen och livsstrategier. I naturen existerar inga monokulturer… iallafall inte länge eftersom det alltid finns någon art som kan dra nytta av situationen i sitt födosök. På marknaden är det likadant om man ser den utifrån ett nätverksperspektiv.  Idag har vi en monokultur när det gäller pengar och systemet är designat att vara så effektivt som möjligt. Effektivitet kan dock bara ökas till en viss grad innan dess motpart, stabiliteten, börjar påverkas negativt. Det gäller alla nätverksstrukturer vare sig det är ett ekosystem, elnät, immunsystem eller monetärt system. Och när stabiliteten blir för låg så skapas krascher. Vi har haft nästan 100 bankkriser de senaste 25 åren inklusive den riktigt stora år 2008. Detta problem är med andra ord strukturellt och måste därför bemötas strukturellt.

Ett tydligt sätt att öka stabiliteten  är att införa komplementära valutor så att marknadens aktörer får fler ”ben att stå på” när det behövs. Komplementära valutor kan designas för att uppnå många olika syften, ink. sociala och miljömässiga. Det behöver alltså inte bara handla om affärer mellan företag. Man kan säga att om vanliga pengar är marknadens ”yang” är de komplementära valutorna dess ”yin.  Och alla män vill ju ha en kvinna vid sin sida (och tvärt om förstås)… eller hur?!

Läs mer:
https://alternativportalen.wordpress.com/2010/10/28/fureai-kippu-aldreomsorg-bortom-skattemedel-och-privata-forsakringar/

KiWah – En valuta för grön energi!

https://alternativportalen.wordpress.com/2010/01/17/vart-ekonomiska-system-del-1-vad-ar-egentligen-pengar-och-hur-skapas-dem/

Annons

Svar

  1. God idé – för att över lite tid få stopp på den globala ränte- och penningbluffen – som jag ser det.

  2. När det gäller komplementära valutor vill jag gärna tipsa om Solidarsystemet:
    http://solidar.lir.be/HemSida
    Finns även beskrivet i boken: Pengar på planetens villkor

    • Bra tips! Jag är bekant med systemet. Kolla gärna upp föreningen SALO (www.anstallningslos.se) som förespråkar detta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: