En del komplementära valutor har ett socialt syfte istället för ett affärsmässigt. Ett exempel från Japan är direkt relevant för hälso – och sjukvårdsområdet vilket kanske kan vara intressant med tanke på de stora pensionsavgångar som väntar i Sverige? Vad sägs om att ta hand om samhällets sjuka och handikappade helt utan att blanda in staten eller försäkringsbolagen?
Det japanska samhället har den snabbast åldrande befolkningen i världen. Över 1,8 miljoner japaner behöver idag daglig omsorg, och man uppskattar att deras antal kommer att fördubblas inom de närmaste tio åren. Samtidigt har den yngre generationen lämnat sina familjehem i mycket större antal än i tidigare generationer vilket även det påverkar de äldres situation negativt.
Här kommer den komplementära valutan Fureai Kippu (översatt: ”Vårdande relationskuponger”) in i bilden. Dessa elektroniska kuponger betalas till personer som hjälper äldre och handikappade med allt de kan tänkas behöva som inte omfattas av det japanska nationella sjukvårdssystemet. Det kan handla om matlagning, det dagliga badet (en ritual i Japan), shopping, läsning för blinda, av- och påklädning osv.
Det finns olika priser för Fureai Kippu-tjänster. En timmes vardagliga tjänster så som shopping och matlagning betalas med en e-kupong medan en timmes kroppsvård betalas med två e-kuponger. Dessa kan sedan sparas för individens egen användning i framtiden eller spenderas till förmån av en åldrande släkting eller dylikt. Detta gäller oberoende av var personen bor då systemet täcker hela landet.
För närvarande är 374 olika ideella organisationer i Japan valutautfärdare och deltagare i Fureai Kippu-systemet genom två datoriserade clearinghus som är löst samordnat av organisationen Sawayaka Healthcare Foundation.
Eftersom äldre nu har ett stödsystem i sina egna hem kan flytten till dyra äldreboenden skjutas upp och den tid de spenderar på sjukhus efter sjukdom eller skada kan förkortas. Allt detta minskar dramatiskt samhällets kostnader för äldreomsorgen, samtidigt som systemet ofta förbättrar livskvaliteten för de äldre. Inte minst pga. den ökade sociala interaktionen. Dessutom skapas en säkerhetsbuffert inför kommande omsorgskostnader hos den yngre generationen att använda sig av när den börjat komma upp i högre åldrar.
Slutligen skapar detta system ett resursflöde som inte är beroende av statliga subventioner eller byråkrati, dyra försäkringar eller ens nationell valuta för att fungera. Fureai Kippu är en form av decentraliserad vård- och äldreomsorg som ger ett tydligt exempel på hur ”yin-effekten” (den omhändertagande sidan) hos komplementära valutasystem kan sättas i arbete för samhällets bästa.
Läs mer:
Introduktion till komplementära valutor
Bo, lev och arbeta…
Vad betyder ekonomi?
Kommentera