Skrivet av: K2 | 20 juli 2010

Kommer det att genomföras en ekonomisk reform på Island?

Bill Still (The money masters, The secret of oz) rapporterar från Island där ett parti har kommit in i parlamentet som förespråkar en ekonomisk reform och/eller offentliga banker. De har en plan att skapa ”Best bank” (partiet heter ”best party”) enligt modellen för ”The bank of North Dakota”, USA:s enda delstatsägda bank. North Dakota hade 4% arbetslöshet och ett historiskt budgetöverskott 2009 – ett år då flera andra delstater i stort sett gick i konkurs i finanskrisets ekonomiska inferno. De traditionella partierna på Island vill skuldsätta landet ytterligare och gå med i EU samt införa Euron.

Annons

Svar

  1. Ganska länge har det saknats noteringar om växelkurser på isländska kronor. Hur klarar dom sig egentligen just nu? Visserligen finns det rätt gott om valutor som inte noteras och de länderna har ju existerat och existerar till synes utan större problem eftersom de ju i alla fall har reserver av dollar eller annan valuta, kanske euro.
    Så jag förstår inte frågeställningen. Varför skall ett land ha egen valuta?
    Island har ju haft en jämförelsevis högre inflation än de flesta länder i Europa under många år.
    Är det rätten att ha inflation man vill skydda genom att ha en egen valuta så förstår jag frågeställningen. Annars inte!

  2. De har ett ekonomiskt helvete helt enkelt. Att gå med i EMU lär knappast förbättra situationen. Många menar att det bästa för Grekland – som är i en liknande situation som Island – är att lämna EMU-samarbetet. Att då Island skulle GÅ MED är ju ren och skär galenskap.

  3. Peppar Peppar…detta kan bli den nödvändiga revolution som världen behöver. Man får dock hoppas på att bankerna inte mutar media, så det blir knäpptyst…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: