Skrivet av: K2 | 24 april 2010

KiWah – En valuta för grön energi!

carl bildt
Kiwah är en ny valuta som är speciellt utformad för att stimulera vårt samhälle att sänka sina CO2-utsläpp, dvs. minska oljeberoendet. Kiwah kan användas i en mängd olika sammanhang för att underlätta en grön energiomställning men även som ett verktyg för att stärka lokala ekonomier eller bekämpa fattigdom.
blondinbella
Kiwah-valutan är formgiven av det icke vinstdrivande företaget ”Qoin” och lanserades den 15 december i en tv-show på Klimatforum under COP 15 i Köpenhamn. Det kommer att vidareutvecklas i nära samarbete med Climate Solutions Meshworks, YourClimate.tv med fler. Alla samhällen i världen som fokuserar på hållbar utveckling välkomnas av Qoin att använda Kiwah. Ideella föreningar, företag och andra sociala sammanslutningar är också välkomna.
kostdoktorn
miljöpartiet

Skaparna av KiWah menar att den senaste tidens finansiella kris återigen har visat oss instabiliteten i det nuvarande ekonomiska systemet. Vår skuldbaserade ekonomi har heller inga förutsättningar att ta hänsyn till ekologiska och sociala värden, vilket är smärtsamt tydligt i samhället idag.

Enligt Qoins uppfattning har det nuvarande finansiella systemet orsakat en situation där en liten del av världen skapar miljöproblem på grund av överkonsumtion, medan en stor del av världen helt saknar grundläggande behov. Det är mycket svårt för våra ledare att skapa lösningar för detta eftersom flyttandet av en befintlig ekonomisk struktur, med alla sina egenintressen, mot en hållbar riktning inte är något som låter sig göras i en handvändning. Det är därför vi behöver nya finansiella instrument som gör att vi, medborgare och företag, kan bygga en CO2 smal ekonomi där alla värden och inte bara de finansiella/monetära kan erkännas.

Pengar gör att vår värld går runt. Qoin vill  bygga detta nya monetära system på ett sätt som passar alla våra behov och har utvecklat KiWah enligt följande principer:

 • Kiwah-ekonomin skall leda direkt till ett mindre oljeberoende samhälle och reala värden premieras istället för finansiella.
 • Kiwah tillför verkliga värden för alla. Alla individer, organisationer, företag och samhällen kan skapa sig ekonomiska fördelar med hjälp av Kiwah.
 • Kiwah backas upp av verkliga värden. En Kiwah motsvarar en kilowattimme och kan alltid bytas mot en kWh energi. Kiwah är därför i sin funktion jämförbar med guldmyntfoten.
 • Handel och sparande, de två huvudfunktionerna för pengar, är separerade. En Kiwah kan endast användas för handel. Besparingen funktion realiseras genom investeringar i förnyelsebara energilösningar. Ju mer ”sparande” ju mer förnyelsebar energi och därmed även fler Kiwah:s att spendera!
 • Kiwah skapar gemenskap och är spekulationfri. Strukturen för Kiwah är av sådan art att den stimulerar användning och avhåller från spekulation.
 • Kiwah är öppen för alla världsmedborgare som har tillgång till Internet eller en mobiltelefon.
 • Värdeskapandet är decentraliserat. Alla samhällen som är involverade ger ut egna Kiwah på grundval av lokal förnyelsebar energiproduktion.
 • Kiwah-ekonomin är transparant. Styrelseformerna baseras på maximal öppenhet och integrering av alla berörda parter.
 • Kontroll, ägande och förvaltning är separerade. Användarna av Kiwah kontrollerar handelsnätverket, ägarna av de förnyelsebara energikällorna får avkastning på sin investering i
  form av kiwah och ett professionellt team hanterar den tekniska biten – förvaltningen av handelsplattformen. Allt detta under en icke-vinstdrivande paraplyorganisation (www.kiwah.org).
 • Konceptet, utbildningen av konceptet och programvaran har öppen källkod. Alla är fria att kopiera det. Den centrala paraplyorganisationen hjälper anslutna samhällen, grupper och företag att inrätta högkvalitativa KiWah-handelssystem.

Alla kan starta en Kiwah gemenskap – bara gå till Kiwah.org, ladda ner startkittet, och dra igång. Kiwah.org kommer att utvecklas till en global handelsplats och kunskapscenter där alla i den globala Kiwah-gemenskapen delar kunskaper och erfarenheter med varandra. En världsvaluta för hållbar utveckling och grön energiomställning!

Kiwah-betalningar kommer till en början att ske över Internet. Lokala Kiwah-samhällen kan organisera
betalningar via mobiltelefoner, elektroniska betalningskort (kreditkort) och checksystem.

Hur man tar emot Kiwah

Byt kronor (eller vilken nationell valuta som helst) mot Kiwah:s (precis som när du reser utomlands). Dina pengar kommer att investeras i förnybar energi, som ger KWH att backa upp valutan med.

Få Kiwah i avkastning på din investering i förnybar energi. Din investering i ditt nationella
valuta ger kontinuerlig avkastning i Kiwah.

Tillges incitament från ett grönt företag. Gröna företag kommer att belöna ditt val att köpa deras hållbara produkter och tjänster med en bonus i Kiwah.

Låna Kiwah, t ex till lokala projekt eller som mikrokrediter. En lokal kommitté får besluta storlek på lånet och om pengarnas tänkta användning är i ton med KiWah-organisationens värderingar.

Ta emot en gåva i Kiwah från en sponsor.

Hur man spenderar Kiwah

Köpa varor och tjänster med Kiwah. Detta innefattar erbjudanden från både ditt eget och andra samhällen, men även tillverkare av energibesparande och CO2-smala produkter. Kanske ditt lokala energiföretag låter dig betala räkningen i KiWah?

Låna ut eller donera Kiwah till projekt du vill stödja. Du kan donera eller låna ut Kiwah till andra Kiwah-samhällen, t.ex. i utvecklingsländer som en form av mikrokreditfinansiering.

Investera dina överskottKiwah:s i förnyelsebar energi.

Varför använda Kiwah?

Användning av Kiwah leder direkt till mer förnyelsebar energi, en grönare ekonomi, aktiva samhällen och ett mer rättvist globalt samhälle.

Individer får en naturlig kompass till hjälp för att agera hållbart och minska sitt miljömässiga fotavtryck.

Företag kan visa sitt engagemang, attrahera nya kunder och sälja mer gröna varor och tjänster.

Offentliga och icke-offentliga organisationer kan öka effekten av sina verksamheter. Alla samhällen uppmanas att starta ett eget Kiwah-nätverk, använda det för transaktioner, öka möjligheterna i sina projekt och generera extra inkomster. Myndigheterna kan få ett nytt instrument för att bekämpa klimatförändringar och att engagera sina medborgare i samhällets utveckling.

Kiwah- organisationen
Vad betyder ekonomi
Organisationen bakom Kiwah är icke vinstdrivande. Den har skapats med privata medel och är självfinansierande. Ingen utdelning ges till aktieägare. Alla personer, organisationer och företag som är intresserade är välkomna att delta genom att använda, investera i och utveckla Kiwah. Nätverket kommer att lära och dela kunskap kollektivt.
Johan Noren Överdos
Kiwahs organisation låtar alla sina resurser vara tillgängliga för alla. Endast öppen källkod kommer att användas. Organisationen kommer låta publicera alla investeringar, bokföringen, alla rapporter och andra relevanta dokument på nätet. Privatlivet för användarna är dock garanterat fullt ut – eventuell information som visas innehåller kontoinformation, profiler, leveranser, etc.

För att täcka de operativa kostnaderna kommer Kiwah-organisationen att ta en del avgifter av användarna.

***
Kommentar:
Jag kan tycka att det här är en mycket intressant idé. En världsvaluta som binder samman folk över hela jorden utan att blanda in det finansiella systemet måste vara en bra sak. Detta verkar vara ett folkets system till skillnad från de ”vanliga” systemet som är bankirernas system. Likväl tror jag att den här komplementära valutan kan ligga bättre till hos vanligt folk som egentligen inte förstår värdet av alternativ till nationella skuldbaserade pengar. Man kan ju se sin användning av KiWah som en kul grej samtidigt som man gör en insats för klimatet och för att minska oljeberoendet. Varför inte låta resenärer klimatkompensera genom att växla in några KiWah:s hos Forex när de ändå ska växla in sina kronor mot annan utländsk valuta till exempel? De förlorar inte en spänn och samtidigt minskar de sitt co2-mässiga fotavtryck. Eller köp en glass med KiWah och stöd den lokala vindkraftsproducenten på samma gång!
utfyllnad
Varför inte? 🙂
socialdemokraterna
P.S. den långa texten ovan är översatt via Google Translate från KiWah:s egen informationsfolder.
kolesterol
Mer om Kiwah:

www.kiwah.org
http://2020.global.gaiaspace.org/global/
http://www.yourclimate.tv/index.php?option=com_hwdvideoshare&task=viewvideo&Itemid=444&video_id=183

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: