Skrivet av: K2 | 23 april 2010

Bankdirektören med guldbyxorna

”Kommer någon ihåg den gamla barnfilmen ”Pojken med gulbyxorna”? Den handlade om en pojke som upptäckte att han kunde plocka upp hur många sedlar som helst ur sina fickor. Mot slutet av berättelsen så uppdagas det att dessa sedlar magiskt försvann ifrån landets bankvalv, vilket till sist ledde till allvarliga konsekvenser. Man skulle kunna säga att dagens banksystem fungerar precis på samma sätt, fast omvänt. Bankerna ”trycker upp pengar”, det vill säga skapar tillgångar i form av krediter, och urvattnar därmed ständigt dina och mina sparpengars värde i en ständig inflation. Man hör ibland hur lönerörelsen ska lägga band på sig för att inte påverka inflationen, men den egentliga drivkraften bakom inflation är i själva verket bankerna, som skapar alla pengar. Någon borde kanske fundera på att göra en ny barnfilm som kallas för ”bankdirektören med guldbyxorna”, för att ge våra barn en bild av hur vårt samhälle egentligen fungerar. Herr bankdirektör tar ut en sedel ur sin ficka, som i samma stund magiskt försvinner från moster Agdas spargris.”


Dessa ord kommer från Robert Wensmans utmärkta artikel på Sourze -”Dags att syna bankbluffen”. Mycket läsvärd och han har intressanta idéer för hur ett framtida ekonomiskt system kan utformas. En god sammanfattning av bankernas lagenliga lurendrejeri utlovas – ett lurendrejeri där de ökända bankbonusarna bara är toppen av isberget!

För den som vill sätta sig in djupare i hur vårt ekonomiska system fungerar efter att ta tagit del av Wensmans artikel rekommenderas Alternativportalens egen lilla grundkurs:

Vårt ekonomiska system del 1: Vad är egentligen pengar och hur skapas dem?
Vårt Ekonomiska System del 2: Starta musiken och låt den spela!
Vårt ekonomiska system del 3: Är Riksbanken egentligen ett ”monster”?
Vårt Ekonomiska System del 4: Ständigt denna inflation

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: