Skrivet av: K2 | 26 mars 2010

Biogas+solkraft+vindkraft= den perfekta energilösningen?

Se gärna denna film. Den visar hur Tyskland inom en rimlig tidsrymd – år 2020 – kommer att kunna ersätta  upp till 40% av sin elproduktion med förnyelsebar energi. Om den förnyelsebara energisektorn fortsätter att öka i samma takt som idag borde även ett 100% ersättande av de icke förnyelsebara energikällorna kunna vara rimligt vid mitten av århundradet. Det sker genom ett koordineringscenter som ser till att balansera produktionen nationellt (de olika produktionsverken är utspridda över hela landet) så att det alltid finns el men i lagom dos så att nätet inte överbelastas. Vind och solkraft kan nämligen inte stängas av  och på som exempelvis kol- och kärnkraft, vilket kräver vissa speciallösningar som nu alltså har tagits fram. Detta tycker jag ger stort hopp inför framtiden och kan tyskarna så kan väl vi? Har hört ryktas om att borgarna tänker ligga i och propagera för kärnkraft under 2010. Inte ska vi väl falla för det?! Eller hur! 😉

Annons

Svar

  1. Förnyelsebar energi är idag cirka 0,5% av den energi vi använder i Sverige. Att bygga ut den förnyelsebara energin till 100% på 10 år låter lite för bra. Om vi inte har gjort det hittills, hur ska vi ska då göra det i den ekonomiskt krympande värld som blir följden av peakoil.

    Det är nog betydligt bättre att satsa på ett samhälle som lever i symbios med naturen och inte mot.

  2. Möjligt, men vi får inte låta bli att undersöka alla möjliga vägar. 😉

  3. Gösta Ehrensvärd gjorde en utredning i sin bok om ”Solenergi en realistisk bedömning” från 1972. Han kom fram till att cirka 180 TWh skulle vara max energiutvinning baserad på infallande solljus (vind, våg, vatten). Detta utan att inkräkta på för matproduktion odlingsbar åkermark. Samma år förbrukade Sverige 450 TWh inräknat fossil energi och kärnkraft.

    Kanske mängden kan ökas något med hjälp av teknikutveckling, men visst har han rätt. Om vi inte löser gåtan med fussionsenergin så har vi långsiktigt bara den energimängd som solen årligen strålar in till oss till vårt förfogande och som går att omvandla till exergi.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: