Skrivet av: K2 | 01 februari 2010

Zeitgeist: The Venus Project

Venusprojektet vill omforma vårt samhälle utifrån någon form av ”grönteknokratisk” praxis där alla beslut utgår från en dator kopplad till en global databas med all information som finns i värden. Informationen gäller både jordens ”status” gällande naturresurser, miljöförhållanden och dylikt liksom all samlad vetenskap. Denna databas uppdateras ständigt allt eftersom nya vetenskapliga framsteg görs. *klicka på ”läs mer” för att läsa resten och se fler filmer*

Nya städer ska byggas där full hänsyn tas till jordens behov och genom avskaffandet av vårt monetära system (I like that one), ja ta bort pengar helt faktiskt, och sättandet av vetenskapen i första position när det gäller beslutsfattning kan både kapitalismen, demokratin och alla andra dylika ideologier ersättas av ett tillstånd av ”varande” där våra problem är borta, ink. arbetslöshet, kriminalitet, krig, miljöförstöring hunger osv., och där människor är jämlika och fria. De som arbetar gör det pga. ”äran” att få bidra till samhället. Precis som många människor arbetar ideellt i dagens samhälle.

Detta känns för mig som en kombination av Sci-fi och kulturen hos vissa naturfolkssamhällen. Eller kanske ett alvsamhälle ur Sagan om Ringen (fast i Science fiction-format)? Tillståndet av ”varande”, utan officiella maktstrukturer, eller vad man ska kalla det som projektet har som målsättning påminner en del om Kung-san folkets livsstil där brottslighet o d är mycket ovanligt och vanligen inte ens bestraffas. Likväl är detta naturfolk ofta ledigt. I venusprojektets samhälle utförs de mesta arbetet av automatiserade system och maskiner. Istället för att konkurrera ut människan på arbetsmarknaden och skapa fattigdom, har dessa alltså möjliggjort ökad ledighet och förenklad försörjning för alla medborgare i samhället. Det mesta som människor behöver är gratis.

Jag har lite svårt att ta till mig denna vision fullt ut. Men samtidigt är det tilltalande ur många perspektiv och ska den tekniska utvecklingen går framåt är The venus projekt mer tilltalande, iallafall för mig, än många andra scenarion. Vårt ekonomiska system kommer att sluka oss med hull och hår om vi inte gör någonting åt det. Men om vi måste vara så radikala som Zeitgeiströrelsen hävdar vet jag inte?

En ekonomisk reform och medborgarlön känns för mig helt tillräckligt för att lösa både problemen med den påtvingade konsumtionen/tillväxten och utfasningen av människor från arbetsmarknaden i förmån för maskiner. En quickfix på problemet skulle kunna vara att införa Åsa Brantings ”Solidarsystemet”, ett fristående elektroniskt valutasystem baserat på basinkomst. Jag kommer att diskutera detta system närmare i ett senare inlägg.

Så säger grundaren Jacque Fresco om världen och sin vision. Vad säger ni? Är The Venus Project den rätta vägen att gå för vår civilisation?

Venusprojektets hemsida
Zeitgeist Sverige

Läs mer:
Zeitgeist 2009: Hur kan en resursbaserad ekonomi se ut?
Vårt ekonomiska system del 1: Vad är egentligen pengar och hur skapas dem?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: