Skrivet av: K2 | 28 januari 2010

The Secret Of Oz (filmtajm!)

Vill bara tipsa om Bill Stills nya film ”The secret of oz”. Den handlar om vårt ekonomiska system och hur vi kan byta ut det mot någonting bättre. Detta ur perspektivet av ”The Wizard of Oz”. Få känner till att den klassiska barnsagan faktiskt är en allegori över en historisk kamp kring makten över penningmängden. Författaren Frank Baum hade en far som var en hängiven ”Greenbacker”. Greenbacks är  skuldfria nationella pengar med vars hjälp Abraham Lincoln tog hem segern i amerikanska inbördeskriget. Detta helt utan att skuldsätta landet! ”Greenbackers” brukar vara på motsatt sida om förespråkare av guldmyntfot, så kallade ”Goldbugs”, gällande hur vi ska reformera vårt ekonomiska system. Men bägge av dessa parter är vanligen helt överens om att nuvarande system måste bort!

Om ni läst ”The Wizard of oz” kanske ni börjar ana hur ”the yellow brick road” kommer in i bilden? Den viktigaste symboliken i sagan återfinns dock i Dorothys skor, ”the silver slippers”. Vad kan dessa ha för underliggande betydelse i monetära sammanhang?

Jag rekommenderar alla att se den här filmen som är en ny kortfattad version av Bill Stills klassiska ”The money masters” från 1995. I föregångaren förutspådde han bl.a. den nuvarande finanskrisen. Vilket inte var svårt iofs. för kriser ligger i vårt skuldbaserade ekonomiska systems natur. Så länge vi behåller systemet kommer kriserna alltid att återvända!

Filmens hemsida är www.secretofoz.com. Glöm inte att beställa i ”pal-version” bara!

I ett senare inlägg ska jag beskriva både Greenbackssystemet och ”The wizard of oz-allegorin” mer detaljerat. Den som väntar på något gott! 😉

Tillägg:
Den som vill kan ju föresten suga på den här så länge 🙂 :

Läs mer:
Vårt ekonomiska system del 1: Vad är egentligen pengar och hur skapas dem?
Vårt Ekonomiska System del 2: Starta musiken och låt den spela!
Vårt ekonomiska system del 3: Är Riksbanken egentligen ett ”monster”?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: