– Äsch inte får du finnar av att äta choklad heller! Ja, inte någonting annat heller för den delen.
– Men jag märker ju att jag får det!?
– Inbillning, det finns ingen vetenskap som understödjer ett sådant påstående… tyvärr. Här, jag skriver ut tetracyclin. Det är inte såå dyrt heller. Funkar inte det testar vi något annat.
– Men… jag har ju redat testat tre olika mediciner redan?
Någon som känner igen sig?
Jag skulle gissat många gör det. Men ska man då våga lita på sig själv i en situation som den beskriven ovan? Tjaa… varför inte?
Faktum är att läkare ofta är dåligt pålästa inom det här ämnet. I alla fall var de det på min tid! The Journal of the American Medical Association säger så här: ”Diet plays no role in acne treatment in most patients… even large amounts of certain foods have not clinically exacerbatet acne”. Mat spelar alltså ingen roll i sammanhanget enligt konsensus inom läkareskrået. Dock är det så att många drabbade vittnar om att vissa livsmedel visst spelar in när det gäller deras akne. Hur ska människor med sådana erfarenheter agera utifrån sina läkares, så kallade, beskrivningar av verkligheten som förklarar att patientens egen intuition spelar denne ett spratt?
Jag vågar hävda att det idag är helt legitimt att inte lita på det mesta som en läkare (eller dietist) säger om kostbehandling (även om det har blivit betydligt bättre under senare år då fettdebatten skapat en hälsosam utveckling inom området). Man kan lyssna på råden men sen bör man göra sin research själv… exempelvis på internet. Det är nämligen så att nutritionismen inte har kommit tillräckligt långt i sin utveckling för att kunna kallas en mogen vetenskap. Författaren Michael Pollan liknar exempelvis dess nuvarande grad av mognad vid kirurgin på 1700-talet. Skulle du vilja bli opererad av en kirurg från denna tid? En sund grad av tvivel kan i sammanhanget alltså vara hälsosamt, rent bokstavligt talat.
Varför har det då inte forskats mer på sambanden mellan akne och kost?
Anledningen till att så få studier gjorts gällande relationen akne och kost är sannolikt det faktum att kostrådgivning inte går att patentera och tjäna pengar på så som läkemedel. Akneläkemedel är därtill vanligen ineffektiva, i alla fall för patienter med svårartade problem, och symtomatiska. Det sistnämnda betyder att de inte är ämnade för att bota den grundläggande orsaken utan bara ta bort symtomen. Det innebär att patienten blir beroende av läkemedlet och måste spendera pengar på detta under hela den tid som aknens underliggande orsak kvarstår i kroppen. Oftast försvinner aknen till slut av sig självt men i vissa fall kan detta ta lång tid. Ett ödslande av livskvalitet som säkerligen inte är nödvändigt i många fall. Kanske de flesta fall?
Det är nämligen så att akne och kost visst har ett samband och att det faktiskt spelar roll vad en aknedrabbad person äter. En australiensisk studie som publicerades 2007 i American Journal of Clinical Nutrition visar detta. Forskarna jämförde två grupper av aknedrabbade män i åldrarna 15-25. Den ena gruppen fick en diet bestående av kolhydrater med högt GI (vitt bröd, potatis, sockerhaltiga drycker, snacks etc.) och den andra en proteinrik diet med lågt GI (fullkornsbröd/pasta, baljväxter, proteinrika livsmedel, etc.) Efter 12 veckor så visade den grupp som fått den proteinrika dieten med lågt GI en femtio procents minskning av akne. Ett tydligt samband med andra ord.
Loren Cordain utförde år 2002 en studie på ön Kitava utanför Papua Nya Guinea. 300personer ur den primitiva kultur som lever på ön undersöktes och i hela noll procent av fallen upptäcktes akne. Den enda större skillnaden mellan kitavaborna och oss västerlänningar som sannolikt kan påverka i den här frågan är just kosten. Samma utfall gavs i undersökningar på naturfolk och traditionellt levande jordbrukarkulturer som utfördes i början av 1900-talet av den i kostkretsar namnkunniga tandläkaren Weston A Price. Så länge dessa folk höll sig till sin traditionella diet undslapp de alla västerländska så kallade ”välfärdssjukdomar”, inklusive akne. Alla dessa folkslag åt föda med ett generellt lågt glykemisk index. Kan här märkas ett samband med den australiska studien?
Men vad är det då som verkar mest aggregerande för aknen?
Ja, socker och vitt mjöl som snabbt höjer insulinet är sannolikt den främsta orsaken till problemen. Transfetter är dokumenterat skadliga och bör helt undvikas i all kost. Margariner likaså, möjligen är det inte helt utrett hur skadliga de är men varför chansa när det finns mer naturliga alternativ? Alla meningslösa livsmedelstillsatser bör betraktas som tveksamma i sammanhanget. Men det mest akneaggreverande förutom socker och raffinerad stärkelse är alla sorters mejeriprodukter (minst skadligt är sannolikt smör men det är en helt egen gissning).
Hur kommer det sig att just mejeriprodukter kan vara så dåliga för den med anlag för akne?
Den amerikanske dermatologen Jerome Fisher har i en tioårig studie undersökt sambanden mellan mejeriprodukter och akne på över tusen aknepatienter. Hans teori är att de könshormoner som finns i mjölken är vad som ställer till problemen. Sambanden mellan manliga könshormoner och akne är sedan länge kända och Fisher tror att detsamma kan gälla med de kvinnliga könshormonerna. 80% av alla mjölkande kor är dräktiga vilket gör att de släpper ut stora mängder hormoner i mjölken som vi sedan dricker. I kombination med de hormoner som finns naturligt i människokroppen under tonåren blir det helt enkelt för mycket för kroppen att hantera. Särskilt om insulinnivåerna dessutom är höga för att dra en parallell till den australiska studien. Huden, som även är ett utrensningsorgan, får jobba hårt med att bli av med allt hormonöverskott och finns de genetiska anlagen så blir resultatet finnar och pormaskar.
En intressant iakttagelse här att Weston A Price´s undersökningar visar att folkslag som äter stora mängder mejeriprodukter kan undgå akne. Dessa har dock bara intagit opastöriserade mejeriprodukter samt helt undvikt hög GI-föda. Jag misstänker att personerna som Fisher undersökt ätit pastöriserade mejeriprodukter och även intagit socker- och stärkelserik föda i kombination. Det skall även nämnas att vittnesmål finns från människor som äter LCHF hävdandes att aknen förbättras av denna kost, trots att den är rik på mejeriprodukter (feta sådana). Frågan är sannolikt alltså inte helt utredd. Mina egna erfarenheter som tidigare aknedrabbad är dock att mjölk påverkar i hög grad.
Är det besvärligt att äta bort sin akne?
Ja och nej, det beror nog på hur man är som person. Men aknebehandling med kost är känsligt. Det räcker med små avsteg från dieten för att finnarna ska komma tillbaka. Därför måste disciplin och strikthet uppehållas hela tiden, vilket de australiska forskarna understryker i sina rekommendationer. Mina egna erfarenheter säger detsamma (se ”En liten anekdot om akne och kost” nedan). Men om problemen inte är svårartade kan den drabbade självfallet släppa lite på striktheten. Den egna intuitionen är sannolikt en god ledsagare här. Fisher menar att stress även är en i hög grad inverkande faktor. Men det är nog högst tveksamt om man kan bota sin akne med hjälp av avslappning. Dock kanske avslappning och en icke stressande vardag kan vara ett komplement till god kosthållning?! Självklart kan en god kosthållning anpassad för akne kombineras med konventionell behandling, vitamin b5 till exempel. I ett senare inlägg kommer jag att diskutera olika aknebehandlingar utifrån egen erfarenhet, insamlad fakta och vad jag hört från andra. Jag framhåller dock vid att kosten är den mest grundläggande aspekten vid aknebehandling.
Så hur ska man äta då?
Enligt de australiska forskarna är receptet på en god aknekost noll snabba kolhydrater, noll mejeriprodukter och lite mer protein än vanligt. Alla dessa dimensioner ingår i Loren Cordains Stenålderskost som jag botade min egen akne med. Skulle jag göra om saken idag hade jag dock lagt till mer fett i dieten och dragit ned på fibrerna (för magens skull). Ister och kokosolja är utmärkta fetter att steka i och framför allt det sistnämnda kan man använda på många olika sätt i matlagningen. Det är inte omöjligt att jag hade försökt experimentera lite med smör också… bara för att det är så gott! Eller så hade jag gjort ”Ghee” av det.
Pröva själv?
Om någon aknedrabbad hakar på den här kosten vore det jätteroligt att få höra hur det går! Skicka ett mejl till alternativportalen@gmail.com eller skriv en kommentar under det här inlägget.
Referenser:
Smith R., Mann N., Braue A., Mäkeläinen H., Varigos G. ”A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial.” American Journal of Clinical Nutrition (2007); 86: 107-115.
Smith R., Mann N., Braue A., Mäkeläinen H., Varigos G. ”The effect of a high-protein, low glycemic-load diet versus a conventional, high glycemic-load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: A randomized, investigator-masked, controlled trial.” Journal of the American Academy of Dermatology (2007); 57 (2): 247-256.
Läs mer:
En liten anekdot om akne och kost
En liten anekdot om akne och kost: del 2
Har ätit Tetralysal flera gånger, och Roaccutan en gång. Efter Roa-kuren var jag jättefin men efter ett halvår ungefär började besvär att återvände. Började i samband med detta intressera mig för LCHF och liknande kosthållning. Det är två år sedan och jag har under den perioden blivit helt fri från mina hudproblem. Som en bonus har jag gått ned 10 kg.
Jag blir fortfarande förbannad när jag tänker på att lösningen fanns där hela tiden, och att jag inte kunde få hjälp att hitta den genom kontakterna med sjukvården. Blir ledsen när jag tänker på andra som har problem likt dem jag haft tidigare, och som ännu inte hittat lösningen. Lyckligtvis är bloggar som den här en bit på vägen mot uppvaknandet. Tack för att ni finns!
By: Gustav on 09 mars 2011
at 6:11 f m
Håller med. Jag inser ju att det är sjukvården och de officiella kostråden som är det verkliga orsakerna till att mitt aknelidande blev så utdraget och aggressivt. Men så fort jag började äta på rätt sätt så försvann aknebesvären och det kostade mig inte en spänn! Men när jag gjorde som läkarna sade så dränerades mitt konto pga. alla mediciner jag var ”tvungen” att köpa och använda varje dag.
By: K2 on 14 mars 2011
at 4:08 e m
Oh jag vill också bli av med mina problem.
har också käkat tetralysal och roaccutan, även p-piller som ska vara hjälpsamma. Det kommer och det går…o nu e det tillbaka mest på käkområdet=/
Min hudterapeut sa faktiskt att jag skulle prova undvika mejeriprodukter och testa laktosfritt…då det kunde ha med tarmarna att göra.
Vad vet jag…känns som att jag har provat ALLT! (förutom kosten)
By: Mello on 08 november 2011
at 3:55 e m
Jag var strikt vegan i nära 3 år. Ingen skillnad för mig!! Uteslutande av kolhydrater har jag inte testat dock…
By: carolin on 13 maj 2012
at 10:42 e m
Prova gärna att ändra kosten. Men bli inte besviken om om resultaten tar tid. Var tredje månad bör en viss positiv skillnad infinna sig, enligt min och andras erfarenheter. Pröva gärna även att äta lite mindre. Har chattat med folk som säger sig ha blivit hjälpta av detta.
By: K2 on 25 december 2011
at 5:04 e m
Speciellt komjölken i Sverige framkallar inflammationer i kroppen och där ingår akne som en av symptomen. Jag har Rosacea, en hudsjukdom som ger akne (stora finnar och röd hud) och när jag tog bort alla komjölksprodukter började min hy läka. En vän till mej (20 år) hade vanlig akne, finnar och stora porer, gjorde detsamma och blev helt fri från sina besvär. Jag har inte ätit socker och snabba kolhydrater på 5 år, blev en aning bättre men när komjölken togs bort så blev huden fin på tre veckor och man märkte redan efter några dagar hur utvecklingen av nya utslag stoppade.
Se även http://dalaglitter.com
Inte bara huden mår bra av att slippa komjölk, hela kroppen mår bra 🙂
By: KullaGulla on 15 juli 2012
at 6:37 f m
När ni pratar om att utesluta mejeriprodukter menar ni då att man kan ändra till laktosfritt eller ska man ersätta med soya eller havremjölk?
By: Sabina Brentén on 07 december 2012
at 5:06 f m
Utesluta helt och ersätta med t ex kokosfett, kokosmjölk e d och anpassa matlagningen till detta. Soya och havremjölk passar inte inom stenålderskosten.
By: K2 on 09 december 2012
at 8:22 e m
[…] Läs mera Här […]
By: Undvik mjölk och få en vackrare hy! | LittleMissT on 30 september 2012
at 1:08 e m
Jag har bekanta som faktiskt har lyckats bli av med sin acne endast genom att lägga om kostvanorna. Så visst kan det fungera.
Men det är också ganska individuellt. På mig själv så hade det tyvärr ingen effekt.
By: vulgaris on 14 oktober 2012
at 6:14 e m
Aknens gåta är förmodligen mångfacetterad. Jag påstår inte att jag sitter inne på någon universell sanning här. Men för mig fungerade det faktiskt. Och visst stöd i forskningen för dieten jag åt finns. 🙂
By: K2 on 09 december 2012
at 8:27 e m
Nu ska jag testa det här! Aldrig tidigare testat på att ändra min kost utan bara ätit vad kag ville så vi får se hur strikt jag kan vara. Jag hoppas på resultat! märker jag ngn skillnad så ska kag höra av mig! Om kag minns !
By: Julia on 29 oktober 2012
at 5:53 e m
Lycka till Julia! =)
By: K2 on 09 december 2012
at 8:25 e m
Jag har haft besvär i 6-7 år med min akne. Ätit tetralysal, fick även en burk Roaccutan utskriven, men efter att ha läst på om den avstod jag den helt.
Jag känner igen mig i det du skriver. Att aknen ger mer utslag beroende på vad man äter, tex fet mat, snabba kolhydrater osv.
Jag minns mig fråga min hud-terapeut om kost, eftersom att jag själv märkte skillnad. Och svaret var såklart ”Nej det har ingenting med saken att göra”. I alla dessa år fram till idag har jag gått och haft detta i mitt undermedvetna, samt i bakhuvudet de gånger jag återigen faktiskt trott att det kan vara kosten som orsakar min akne.
Från och med idag ger jag upp mejeriprodukterna, den feta maten och snabba kolhydraterna och ska nu läsa på, samt tänka mig för var jag stoppar i mig! Alla verkar har lyckats med detta, och det ska jag också göra! Tack för ditt oerhört inspirerande och välskrivna inlägg! =)
By: Jimmy on 05 november 2012
at 9:07 e m
Var så god Jimmy. Om du går in för stenålderskost vill jag dock påpeka att fettet är det du ska vara minst rädd för. Blir du hungrig eller dålig i magen så var inte rädd för att addera lite ekologiskt kokosfett i maten. Det går även att testa smör… funkar det så funkar det. De snabba kolhydraterna i alla former och margarin går dock helt bort. Lycka till!
By: K2 on 09 december 2012
at 8:25 e m
hej jag har fått diagnosen acne inversa och blir extremt rädd när jag kollade runt på nätet bilderna är hemska, de finns inte så himla mycket info om de heller nån som vet nån bra sida? Har även börjat ändra om i min kost men vill gärna ha lite tips annars är de så lätt att äta samma sak varje dag.
By: erika on 13 december 2012
at 10:17 e m