Skrivet av: K2 | 20 januari 2010

Det är alltid samma sak!

Vi lever i ett samhälle där själva poängen med makt är att slippa minnas det man gjort eftersom all makt handlar om att slippa ta ansvar. När banker kraschar så beror det på att världen ”drabbas” av ett finansiellt sammanbrott. Alltså, det är inget som hänt på grund av felaktiga beslut eller politisk ideologi, det ”bara hände”, men ska givetvis inte få ”hända igen”.
Men det hände inte av sig själv.

Kriserna är skapade av en medveten spekulationsekonomi där vinstjakt utan sans och vett faktiskt styr varje process. Ja, styr.

Citatet är från en krönika Johan Ehrenberg skrev nyligen i ETC där han beskriver den senaste finanskrisen som ett strukturellt problem. Han ger även en ovanligt korrekt bild av hur vårt ekonomiska system fungerar. Det är sällan man ser i pressen!

Det fenomen vi ser med återkommande systemkrascher där skattebetalarna får lösa ut bankerna är inga tillfälligheter. Det är så vår ekonomi fungerar. Bankerna lånar nästan gratis av centralbankerna efter behov. De blåser sedan upp pengarna till kreditballonger som lånas ut till folk och företag. Det är en enorm makt de utövar! De bestämmer vilka företag som ha likviditet och därmed vilka branschsektorer som ska gå bra. Finanssektorn är den verkliga maktfaktorn i världen idag. De stackars politikerna har bara att dansa efter hur privatbankerna och centralbankerna spelar sin musik. Och går något fel, vilket det alltid gör till slut, är det politikernas jobb att se till att skattebetalarna står för notan.

Johan Ehrenbergs utmärkta artikel kan läsas här:
Vi har hört det förut.

Läs mer:
Vårt ekonomiska system del 1: Vad är egentligen pengar och hur skapas dem?
Vårt Ekonomiska System del 2: Starta musiken och låt den spela!
Vad betyder ekonomi?

Annons

Svar

  1. Vinstjakt styr… Japp!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: